Schrijven van kinderboeken is zo leuk

08 oktober 2021     Ingezonden door Jacques Verzijl – Illustraties Lizzy Kaat

 

De meeste ouders lezen hun kinderen voor aan de rand van het bed voor het slapen gaan. We weten allemaal hoe belangrijk dat is, maar ook dat het gewoon erg leuk is om te doen! Je kunt er niet jong genoeg mee beginnen, zowel met voorlezen als met zelf lezen natuurlijk. Zo’n momentje met je kind waarbij je alle hectiek van de dag even kunt vergeten is natuurlijk quality time.

 

Jacques Verzijl deed dit ook toen zijn kinderen klein waren. Hij vond de kinderboeken in de loop van de tijd een beetje ‘saai’ worden en begon ter plekke op de rand van hun bed zijn eigen verhalen te fantaseren. En dat deed hij elke avond. Door zijn op hol geslagen fantasie wist hij de volgende dag soms niet meer waar hij gebleven was. Zijn kinderen wel: “Pap, daar ben je gebleven!” Hij legde de zelfverzonnen verhalen vast in de computer en verzamelde in de loop van de jaren diverse verhaallijnen.

 

Recentelijk verwerkte hij deze fantasieverhalen in boekvorm, om ze zo te kunnen delen met andere kinderen die ook van (voor)lezen houden. Want leuke verhalen wil je natuurlijk delen met alle kinderen. Maar ja, hij was apotheker in het dagelijks leven en dan ben je nog geen kinderboekenschrijver. Het werd wel zijn grote hobby om vriendschap, verdriet, onzekerheid en spannende avonturen zo mooi mogelijk aan het papier toe te vertrouwen.

 

Jacques stuurde het manuscript voor de lol naar een uitgever en schrok toen ze superenthousiast reageerden en het wilden uitgeven. Zijn debuutkinderboek ‘De twee vergeetachtige heksen’ was eind vorig jaar dan ook een feit. Kinderen die het boek gelezen hebben, waren heel enthousiast en kozen het vaak als boekbespreking. Dat moedigde Jacques aan om door te gaan met schrijven. Het smaakte naar meer. Zijn tweede kinderboek komt er binnenkort dan ook aan en dat gaat over wandelende krijtjes!

 

Loena en Elektra

Het debuutkinderboek ‘De Twee Vergeetachtige Heksen’ gaat over twee lieve oude heksen Loena en Elektra, dikke hartsvriendinnen. Omdat ze zo ontzettend oud zijn, krijgen ze helaas last van vergeetachtigheid, vooral Elektra. Het toveren gaat daardoor minder en haar zelfvertrouwen neemt hierdoor snel af. Zo tovert zij in plaats van lekkere appels, rotte peren. Loena gaf daarom extra toverlessen aan Elektra. Telkens op hetzelfde vertrouwde, veilige plekje midden in het bos.

 

Bij toeval ontdekt de tienjarige Matthijs met zijn hondje Casper deze twee oude heksen. Matthijs en Casper verschuilen zich achter een grote eik en luisteren de toverformules af. Matthijs probeert zelf ook te toveren… En dat lukt! Matthijs blijkt geen gewone jongen te zijn en ook Casper is geen gewoon hondje. Zo rollen ze met z’n viertjes van het ene avontuur in het andere. Het boek is geïllustreerd door de jonge, talentvolle Lizzy Kaat. Jacques en Lizzy samen creëren een fantasierijke synergie tussen het spelen met woorden en het hanteren van het kleurenpenseel. Toeval of niet, maar de schrijver woont in de Haagse Beemden, schrijft over heksen en de bieb staat in Heksenwiel!

 

Kinderboekenweek 6 t/m 17 oktober

De Kinderboekenweek is weer van start gegaan en dat is super. Dit keer met als thema: 'weet wat je wil’. Ook de bibliotheek Nieuwe Veste Noord (locatie Heksenwiel) besteedt er veel aandacht aan. Binnenkort kun je daar het boek over deze twee heksen lenen. Aanstaande zaterdag, 9 oktober, is er een Meet & Greet van schrijver Jacques Verzijl in boekhandel Buitelaar aan de Grote Markt in Breda. Vanaf 14.00 uur ben je in de binnentuin van de boekhandel van harte welkom en leest Jacques voor uit zijn boek. Je mag hem zoveel vragen stellen als je maar wilt. Je kunt zo naar binnen, reserveren is niet nodig.

Wie weet heb je ook wel spannende verhalen in je hoofd zitten en word je later ook een bekende schrijver? Je weet het nooit. Weet wat je wil. Volg altijd je hart!

 

Meer informatie over de betoverende hoofdrolspelers Loena, Elektra, Matthijs en Casper vind je op de website onderaan dit artikel. Daar lees je alles over dit boek en hoe je het kunt bestellen. De boekhandels Buitelaar, De Kinderboekentuin, Vives en van Kemenade hebben een stapeltje boeken op de plank liggen!

 

W: detweevergeetachtigeheksen.nl

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven