Wolkenmaker worden of koninklijke uurwerkconservator

05 oktober 2021     Redactie Monica Rijpma – afbeelding poster CPNB

 

Een keer per jaar is het feest voor kinderen, ouders en grootouders die van lezen en voorlezen houden. Dan gaat de Kinderboekenweek weer met allerlei activiteiten door het land. Het begint met een kinderboekenbal waarbij de schrijvers bekend gemaakt worden die het populairste boek schreven en ook krijgen de beste illustratoren van kinderboeken een prijs.

 

De Kinderboekenweek 2021 is eigenlijk meer een tiendaagse en duurt van 6 tot en met 17 oktober. Bij bibliotheek Nieuwe Veste zijn er speciale toneelvoorstellingen en ook is er een game. Speciaal voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar is er het beroepenspel. Op de jeugdafdeling zijn tijdens de Kinderboekenweek posters met een QR-code te vinden. Die code moet worden gescand en dan kun je meespelen in de beroepengame. Je lost mysteries op en komt terecht in droomwerelden en krijgt te maken met allerlei beroepen.

 

Beroepskeuze

Het thema dit jaar is: worden wat je wil. En daarover denkt natuurlijk jong en oud veel na in deze wereld waarin zoveel aan het veranderen is. Zo kun je tegenwoordig klimatoloog worden en is astronaut lang niet meer zo onbereikbaar. Wat dacht je van beroepen zoals wolkenmaker – hierover wordt leuk geschreven in een van de nieuwe boeken van de Kinderboekenweek. Dan moet je steeds goed naar de weerberichten kijken om te weten wat voor soort wolken er moeten worden klaargemaakt. Of misschien wil je klokkenconservator worden voor koningin Elisabeth in Buckingham Palace – dit is echt een beroep want er zijn meer dan zeshonderd klokken in het grote paleis.

 

Onderzoek

Zien lezen doet lezen en er zijn veel initiatieven om jongeren over te halen weer te ontdekken hoe fijn het kan zijn een goed boek te lezen. Het grappige is dat bij een van die experimenten ook gebruik wordt gemaakt van een van de grootste concurrenten van het leesboek: de game. Onderzoek door Stichting Lezen heeft aangetoond dat de werelden van gaming en literatuur goed samen te brengen zijn. Jongeren die aan het onderzoek meededen, konden een app downloaden en werden door opdrachten en illustraties als het ware het verhaal binnen getrokken. Het bleek een goede manier om ze te stimuleren meer te lezen. Niet eerder werd op deze schaal een experiment gedaan.

 

Boekrecencies in HBNieuws

HBNieuws vervolgt ook de maandelijkse bijdragen van jonge reporters die op hun manier een boekrecensie maken, misschien zelf geschreven of met een vlog of stripverhaal. Twee helden die vorig jaar in onze krant een recensie kregen van onze jeugdreporters worden flink in het zonnetje gezet omdat ze de prijs van de kinderjury hebben gewonnen: de Zilveren Griffel. Het nieuwste avontuur van de zoete zusjes won een prijs en ook het laatste deel van ‘Leven van een Loser’ met de aansprekende titel ‘Totaal gesloopt’. Nu maar afwachten wie als eerste een recensie daarvan naar onze redactie zal sturen.

 

W: kinderboekenweek.nl

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven