Het aantal zwerfkatten in onze wijk is de afgelopen maanden flink toegenomen. Zowel tamme als verwilderde katten worden gesignaleerd. Sommige mensen beschouwen ze als overlast, anderen doen juist pogingen om ze te voederen of in huis op te nemen. In een gesprek met Hilja Machielsen, vrijwilliger bij de Dierenbescherming, wordt duidelijk hoe je het beste kunt handelen bij zwerfkatten in jouw omgeving.
Hilja is een keer meegegaan met een andere vrijwilliger en werd meteen enthousiast. Samen met haar zus Sigrid bekommert zij zich nu om de zwerfkatten in Breda. De laatste tijd kwamen er steeds meer meldingen uit onze wijk, vooral in Kesteren was een toename van zwerfkatten.
Hoe te handelen
“Wanneer je denkt dat er een zwerfkat in jouw buurt rondloopt, kun je het beste het DOC (Dierenopvangcentrum Breda) bellen”, adviseert Hilja. “Wij gaan er dan zo snel mogelijk achteraan en beoordelen of het een tamme of verwilderde kat betreft. Voor beide gevallenis er een aparte procedure.” Zij benadrukt dat ze de dieren absoluut niet laten inslapen.
Tamme katten
“We doen bij tamme katten eerst een chipcontrole, als dat niets oplevert krijgen ze een bandje om met daarop mijn telefoonnummer en de tekst ‘Zwerf ik? Wie ben ik?’. Wanneer de eigenaar reageert is het probleem opgelost. Is dat niet het geval dan wordt het dier na drie dagen meegenomen naar het asiel, waar men het dier op de website van Amivedi plaatst bij gevonden dieren. Ook Hilja en Sigrid zoeken op internet bij vermiste dieren.
Wanneer dit geen resultaat oplevert, maakt het asiel het dier adoptie-klaar door onder andere te chippen en zonodig te steriliseren of castreren.”
Verwilderde katten
Om deze katten te vangen wordt een vangkooi ingezet, want anders krijg je ze niet te pakken, want ze zijn niet of moeilijk te benaderen. Ook hier (of liever: juist hier) geldt een sterilisatie/castratie-procedure. Dan volgt een periode van socialisatie en observatie in het asiel: kan deze kat een gezellige huiskat worden?
Aan de melder vragen we of hij/zij de kat misschien wil opnemen, soms gebeurt dat ook, omdat er al een band was. Wanneer blijkt dat dat er niet inzit, wordt de kat teruggezet of wordt het een ‘buitenkans-kat’. De dierenbescherming brengt de kat bijvoorbeeld onder bij een (zorg)boerderij, of in elk geval ergens waar het beestje buiten kan zijn, maar zonodig ook een overdekt onderkomen heeft en brokjes krijgt.
Kinderboerderij De Sik heeft ook enkele van deze katjes opgenomen: ‘Marly, Simba, Lilo en Bob hebben het helemaal naar hun zin”, vertelt beheerder Mireille. Als je denkt ook zo’n ‘buitenkans-kat’ te kunnen herbergen, kun je je aanmelden bij het DOC.
De kittens slapen weleens in het kippenhok, maar zijn op dit moment in geen velden of wegen te vinden voor de foto. Ook de tamme huiskat van de kinderboerderij wil niet poseren voor de foto en spartelt zich vrij. Zodoende zien we hier alleen het hondje van Hilja op de foto samen met zijn bazin en Mireille.
Ook bij twijfel
Hilja vraagt om ook bij twijfel te bellen of mailen. Zij en haar zus komen altijd kijken of er actie ondernomen moet worden of niet. Rond de Arenberglaan schijnen kittens rond te lopen zonder ouders, helaas konden de zussen hen nog niet traceren, dus meldt het alstublieft als u ze ziet.
Verder vertelt zij nog dat de verwilderde zwerfkatten die teruggezet worden op de plek waar men ze gevonden heeft, een knip in het oor krijgen van de dierenarts, zodat ze een volgende keer voor de dierenbescherming herkenbaar zijn als een 'geholpen' zwerfkat.
Dat de dierenbescherming ook voor deze zwerfkatten nog vrijwilligers kan gebruiken, mag duidelijk zijn. Bent u dierenliefhebber, maar wilt u een kattenexplosie in de wijk helpen voorkomen? Meld u aan!
Dierenopvangcentrum Breda : Tel: 076 5 712 712 E-mail: info@docbreda.nl.
Amivedi: amivedi.nl
Dierenbescherming: dierenbeschrming.nl
FB: Zwerfkattengeluk Breda