In de Nicoline Swijgmanstraat wonen een aantal Wonen+-vrijwilligers. Enkelen daarvan begonnen vijf jaar geleden met een Burendagevenement. Komende zaterdag 4 september van 11.00 tot 15.00 uur is het alweer de vijfde keer dat de buurtbewoners met elkaar over de heg in gesprek gaan en samen de straat opvrolijken en opknappen.
Het begon als Tuintjesdag, om meer groen in de straat te krijgen. Elk jaar was er een grote opruimactie met een container voor tuin- en ander afval. Vlinderstruikjes en ander fris groen werd door sponsors uitgedeeld en natuurlijk hoorden er een hapje, drankje en muziek bij.
Voor de vijfde maal Burendag
Brigitte Braspennincx van Wonen+, Inge Wiersma van Alwel Wonen en bewoner Gerard Weijers zijn er vanaf het begin bij. Dit jaar is ook Armand Segers van Alwel bij de voorbereidingsvergadering betrokken.
Brigitte legt uit dat de naam Tuintjesdag is vervallen omdat er ook veel galerijwoningen zonder tuinen in de straat zijn.
Voor dit lustrum ligt het accent bij ontmoeting en samen feestvieren. Zoals bijna iedere keer zijn de boa en wijkagent aanwezig om kennis te maken en vragen van buurtbewoners te beantwoorden. Ook dat is een van de redenen dat bewoners zich veelal geborgen voelen in de wijk want: ‘ons-kent-ons’.
Verhalen, hapjes en muziek
Juist in de afgelopen periode met lockdowns en Covid19-maatregelen is het belang van een goede buur weer zo duidelijk geworden.
Er is een grote diversiteit van culturen in de Nicoline Swijgmanstraat en een van de succesformules van de Burendag is dan ook de cross-culturele uitwisseling met verhalen en hapjes die door de bewoners zelf zijn gemaakt.
Gerard zal de dj zijn (bij nummer 100) en zijn mix wordt afgewisseld met live muziek van de Yellow’s House Band en zangeressen Yvette en Monica.
Als deel van het groenplan is er een initiatief om rondom de ondergrondse container te gaan vergroenen. Daarover krijgen de bewoners op de dag meer informatie.
Nicoline Hofman-Swijgman was een Nederlandse verzetsvrouw uit Breda die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twintig joodse onderduikers hielp.
Hiervoor werd ze gedeporteerd naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück waar ze in februari 1945 werd vergast.
In de Haagse Beemden zijn er in de buurt Kesteren verschillende straatnamen vernoemd naar vrouwelijke verzetsstrijders.