Happy HB-er - Neem eens een groene douche

12 augustus 2021     Redactie en foto Christel Groot-Huiting

 

Hebben wij even geluk. We wonen in een prachtig ruim opgezette wijk met veel groen. Dit maakt ons bewezen gezonder, meer ontspannen en gelukkiger. Hoe geniet je hier optimaal van? Simpelweg door een 'groene' douche te nemen. Nee, niet door onder een douchekop te gaan staan en te wachten tot er groen water uit komt, maar door je zintuigen volledig te openen wanneer je buiten bent.

 

Wandelen is een fijne rustige manier om te genieten van het groen. Het gaat erom dat je de tijd neemt om goed om je heen te kijken en je zo de natuur ten volle in je op kunt nemen. Ook op de fiets kun je overigens een groene douche nemen. Let bijvoorbeeld eens op als je dwars door het groene hart van de wijk fietst over het Wilderdpad. Ervaar dan hoe fris, koel en zuiver de lucht is als je door het kleine stukje bos fietst in de bocht.

 

Japans bosbad

In Japan is het een therapievorm om een 'bosbad' te nemen. In het Japans heet dit shinrin-yoku. Een langzame wandeling door de natuur van minimaal vijftien minuten tot twee uur, waarbij je al je zintuigen openzet om zo de positieve effecten van al het groen om je heen op je in te laten werken. Je kunt dit ook stilstaand doen. Gelukkig hebben we deels toegang tot het Haagse Beemdenbos en er zijn er ook kleinere stukjes bos, bijvoorbeeld langs de rand van de wijk bij de Bredestraat.

 

Vijf tips om een groene douche te nemen

  • Ga bij voorkeur alleen op pad en laat je telefoon thuis of in je broekzak, zodat je je aandacht gemakkelijker op datgene om je heen kunt richten.
  • Zet één voor één je zintuigen open. Kijk om je heen. Wat zie je? Is er beweging, wat zie je voor details? Wat ruik je? Hoe voelt de temperatuur, het vochtgehalte en de eventuele wind op je huid? Wat hoor je? Is het geluid dichtbij of verder weg?
  • Doe eens gek en omarm een boom! Prinses Irene werd jaren geleden uitgelachen door een ‘boomknuffelaar’ te zijn. Maar wat is er eigenlijk mis met contact maken met de natuur? Check wel eerst even of je geen eikenboom met eikenprocessierups uitkiest.
  • Ben je niet mobiel of heb je geen tijd? Ook in je eigen achtertuin of zelfs in je huis kun je je omringen met groen. De kleur groen om je heen zorgt voor een rustigere hartslag en een groter gevoel van welzijn.
  • Je kunt het hele jaar door een groene douche nemen. Echter, in de lente en nu in de zomer is de natuur op haar groenst, dus waarom zou je het niet nu doen?

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven