Nieuwe haring: van de Noordzee naar De Ruijters Viskraam

31 juli 2021     Redactie Tilly van Doorn-Cogenbach – Foto’s Ton van Doorn

 

Vanaf 16 juni genieten we alweer volop van ’Hollandse Nieuwe’. Veel mensen zijn er dol op, weet Karel Prevoost van De Ruijters Vis. Samen met zijn vrouw Jolanda en hun dochter, is hij drie dagen per week in de Haagse Beemden te vinden in hun viskraam. Onze vraag om iets over de haringtijd te vertellen zet hem op zijn praatstoel. Enthousiast vertelt hij over de vangst, het vervoer, de verkoop en wat dat allemaal met zich meebrengt.

 

“Voor de verkoop begon de haringtijd dit jaar officieel op 16 juni, maar de schepen vertrekken al een maand eerder uit Engeland, Denemarken, Noorwegen en Duitsland om ze te vangen”, begint Karel zijn verhaal. “Elk jaar trekt de haring volgens een bepaald patroon de Noordzee rond via ‘vaste’ trekroutes. Deze gewoonte wordt door de jonge haringen overgenomen

 

Hierdoor is eenvoudig te voorspellen in welke gebieden de haring zich bevindt. Er wordt veel gevist bij onder andere het Kattegat, Skagerrak, of het eiland Man. Het visseizoen loopt door tot half juli.

De start van de verkoop hangt af van het vetpercentage en de kwaliteit van de vis. Het gaat dan om de haringen die al wel volwassen zijn, maar nog geen kuit of hom hebben geschoten dat noemen we ‘nieuwe haring’. Maagdelijke haring dus, wat werd verbasterd tot maatjesharing.”

 

De vangst

“Vroeger gingen de schepen met hun vangst terug naar de rederijen in Nederland, bijvoorbeeld Scheveningen, Katwijk of IJmuiden om te lossen. Tegenwoordig varen ze weer naar de landen waar ze gestart zijn, dat is sneller en daardoor hebben ze tijd om nog meer te vangen. De schepen varen vaak ook onder de vlag van die landen, wat te maken heeft met het quotum dat gevangen mag worden.

 

Nederlandse Vishandelaren hebben in bovengenoemde landen een vestiging . Aan wal worden de haringen daar ingevroren op platen, of gekaakt en gepekeld in emmertjes gedaan die men eveneens invriest. Er zijn ook schepen waar al aan boord wordt ingevroren.

Alles wordt in grote vrieshuizen opgeslagen, gedateerd en gecodeerd en na het invriezen met vrachtwagens naar Nederland vervoerd. Dat scheelt ook drukte in het scheepvaartverkeer op de Noordzee.”

 

Haringkaken en invriezen

Ook hier weet Karel alles van: “Willem Beukelszoon vond in 1380 het haringkaken uit. Met een speciaal mesje worden kieuwen en ingewanden verwijderd, behalve de alvleesklier. Deze klier zorgt er namelijk voor dat de vis zijn typerende smaak krijgt en kan worden bewaard. Tegenwoordig gebruikt men voor het kaken ook robots. Het pekelen gebeurt volgens een ambachtelijk Hollands recept.

 

Het invriezen van de haring is wettelijk opgelegd door Europese regelgeving, nadat bleek dat in een enkele haring een haringworm zat die schadelijk voor mensen is. De worm gaat pas dood als de haring is ingevroren bij een temperatuur van min 30 graden. Gelukkig gaat dit niet ten koste van de smaak of kwaliteit.”

 

Inkopen naar smaak

“De vishandelaren krijgen monstertjes van de nieuwe haring, zodat ze zelf een partij kunnen uitzoeken,” vervolgt Karel zijn verhaal. Als wij een goede partij naar onze smaak gevonden hebben, want daar zit best nogal verschil in, worden wij vier dagen van tevoren bevoorraad en komt deze bij ons in de vriezers. ’s Morgens vroeg maken we er een aantal schoon voor de kraam. Ook verwerken we de haring als hapjes in onze visschotels. Doordat het langer koud bleef dit jaar was er minder plankton te eten voor de haring. Daardoor is de haring wat steviger, maar evengoed heerlijk van smaak!”

 

De haring die in de maanden mei en juni gevangen is mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten, de liefhebbers kunnen er dus nog een tijdje van genieten. Daarna krijgt de haring van het afgelopen seizoen de naam ‘maatjesharing’.

 

 

Favoriet in Nederland en over de grens

Jolanda en Karel namen vijf keer deel aan de grootste haringparty van Nederland, waarbij zij tweemaal kampioen werden en tweemaal de tweede plaats behaalden. Vervolgens verzorgden zij de vis in Brussel op het Europees Parlement. Ze werden gevraagd om ook op ambassades deze party’s te verzorgen.

 

Maar daar wilden Karel en Jolanda niet aan denken: “Ons hart ligt hier, bij onze klanten in de wijk. Het is gezellig en we staan al dertig jaar driemaal per week in de Haagse Beemden en zelfs al vijftig jaar op het Struyckenplein en in Bavel. We kennen de kinderen en kleinkinderen van onze eerste klanten. Dat laat je toch niet in de steek?”

 

 

En zo is het maar net. We hopen in de Haagse Beemden nog lang te genieten van de haring en andere vislekkernijen uit de viskraam van De Ruijters Vis!

 

W: deruijtersvis.nl

Terug Schrijf reactie

Stuur hieronder jouw recept in

(maximaal 64 MB)
(maximaal 20 MB)
Ja Nee
Ja Nee


Klik hier als u de tekst niet kunt lezen
Velden met een * zijn verplicht
^ Naar boven