De korenbloem

08 juli 2021     Redactie en foto Geert Dekkers

 

In onze Haagse Beemden bloeit in de zomermaanden de korenbloem. Deze eenjarige plant valt op door zijn hemelsblauwe kleur. De stengel en de bladeren zijn behaard. Bij de oude Grieken was de bloem bekend als helend middel bij wonden. De legende van de mythische centaur Cheiron houdt dit in herinnering.

 

Je kunt een aftreksel ook gebruiken als middel tegen bronchitis. In Rusland tref je de blaadjes aan in Russian Earl Grey thee. Tegenwoordig treft men de bloem vooral aan in bermen. Tussen het koren groeit deze opvallende plant niet meer, omdat tijdens het zaaien uitsluitend graan wordt gebruikt. Omdat de plant zo weinig ruimte nodig heeft en steun heeft aan stevige graanstengels kwam hij vroeger veelvuldig voor op graanvelden.

 

Blauw

Een paar decennia geleden nog werd de korenbloem vanwege de diepblauwe kleur beschouwd als een symbool van de Heilige Maagd Maria. Zij werd meestal afgebeeld in blauwe kleding.

 

Blauw was het kostbaarste pigment (gemalen lapis lazuli!) en omdat alleen het allerbeste goed genoeg was voor de Maagd draagt zij korenbloemblauw, dat ook wel ultramarijn wordt genoemd. Haar beeld werd in de wijk vroeger rondgedragen tijdens processies, vooral tijdens de meimaand en in augustus.

 

Toetanchamon

Voor de oude Egyptenaren had de bloem dezelfde kleur als de lotusbloem en kreeg daarom de status van vruchtbaarheid en leven. De bloemen werden als bijzondere bijgift gevonden in het graf van farao Toetanchamon. Vroeger droegen Engelse meisjes een korenbloem in een knoopsgat om aan te geven dat ze nog vrijgezel waren.

 

Trio Zusjes De Roo

De bloem werd in 1970 wereldberoemd in Nederland door het liedje ‘Blauwe korenbloemen’ van het trio Zusjes De Roo. Gert Timmermans (van het duo Gert en Hermien) schreef deze evergreen.

 

De korenbloem heeft mooie betekenissen gekregen die vooral tijdens bloemenseances aan de orde komen. De bloem staat vooral voor kennis, wijsheid, idealisme, meesterschap, doelstellingen halen en meditatie. Bij onze oosterburen in Duitsland is het de nationale bloem geworden. Een bloem dus waar je niet zomaar voorbij mag lopen zonder haar schoonheid en eigenschappen even te bewonderen.

Schrijf reactie

Reacties:

09 juli 2021 - 23:41:33
Bert

Leuk en leerzaam zo'n achtergrondinformatie bij de foto!

^ Naar boven