Deze Egyptische gans, die vanuit Afrika eind jaren ’60 zijn weg vond naar Nederland, zie je steeds vaker in de Haagse Beemden. En zoals de foto laat zien zal dat nog wel meer gebeuren nu ze zich zo succesvol voortplanten in onze wijk.
De nijlgans is een aparte, bontgekleurde gans die ooit als siervogel naar Europa is gebracht en ook wel bekend staat onder de naam Vosgans.
Fel type
De nijlgans is eigenlijk helemaal geen gans, maar behoort tot de familie van de eendachtigen. Het is een dier dat zijn territorium goed verdedigt. Vandaar dat je hem vaak niet met andere ganzen of eenden zijn leefruimte ziet delen.
Het is een opvallende verschijning met zijn bruin, zwart, witte en groene kleuren. Zijn bruine ‘bril’ maakt hem goed herkenbaar. Je vindt ze in Kroeten maar ook bij het Kapelletje, rondom slootjes, kom je ze regelmatig tegen.
Voedsel
De nijlgans is dol op gras en kruiden. Ze eten ook oogstresten op zoals mais. Daarnaast lusten ze graag waterplanten, insecten zoals sprinkhanen, wormen en andere kleine dieren. Ze leven vooral op graslanden en waterpartijen maar kunnen als ze broeden, zich ook in een bos terugtrekken. Ze gebruiken soms oude reigernesten of pikken het nest in van een grauwe gans en leggen daar hun eieren in.
Uitheemse soort
Omdat de nijlgans een uitheemse soort is, mag deze bejaagd worden hoewel hij andere inheemse soorten niet direct bedreigd of verdringt. Men is hier echter wel voorzichtig mee, omdat het zo’n agressieve houding kan hebben naar inheemse ganzen en vogelsoorten.
In het oude Egypte gold de nijlgans als een heilig dier en je vindt zijn afbeelding dan ook regelmatig terug in de Egyptische kunst (Google maar eens!). Hij leefde voornamelijk, zoals de naam al doet vermoeden, in het zoetwatergebied rondom de Nijl. Nu verkiezen ze ook zoetwatergebieden in West-Europa.