Natuur in de wijk - De fazant

27 mei 2021     Redactie Jolande Rommens- foto Geert Dekkers

 

De kleurige haan in deze boom is geen gewone haan maar een fazantenhaan. Hij heeft prachtige kleuren en als je deze tegenkomt in de Haagse Beemden, dan valt hij meteen op door zijn uitbundige verenpak en grootte. Hij heeft prachtige staatveren die heel lang zijn. Je vindt die staartveren nog wel eens terug op de steek van menig Prins Carnaval. Kennelijk is de fazant een hofleverancier van prinsenveren.

 

Oorspronkelijk kwam de fazant niet voor in Nederland. Het is een vogel die uit Azië kwam. De Romeinen hebben de fazant echter vanwege zijn vlees overal in Europa uitgezet om ze vervolgens te kunnen bejagen. De jacht op de fazant gebeurt nu nog in Nederland en is alleen toegestaan tussen 15 oktober en 31 december (de hen) en 31 januari (de haan). Dit tot grote onvrede van de Vogelbescherming die dit prachtige beest liever beschermd ziet.

 

Inheemse vogel of toch niet?

Ondanks dat hij oorspronkelijk niet in West-Europa voorkomt, wordt de fazant toch als een inheemse vogel beschouwd. Vermoedelijk omdat hij hier al zo lang woont. De hennen zijn trouwens vrij onopvallend gespikkeld bruin en missen alle uitbundigheid. Dit is omdat hennen eieren uit moeten broeden waarbij ze wekenlang onbeweeglijk stil op een nest moeten zitten. Zouden ze te veel opvallen dan zijn ze wel een heel makkelijke prooi.

 

Vijanden

De vijand van de fazant is de vos en de mens dus. Nu de wolf terug in Nederland komt, zal deze ook wel een fazant kunnen bejagen. De fazant zelf is vooral een granen en insecteneter. Ze komen voor in landschappen met gras en lichte bosschages. Ze houden van een reliëf-landschap, zoals dat heet, een landschap met meerdere hoogtes. In de Haagse Beemden komt uw verslaggever er regelmatig eentje tegen in de middenberm van de Emerparklaan, die weinig reliëf kent trouwens, maar ook in de Vierde Bergboezem kom je ze tegen. Soms samen met hen en kuikens. De kuikens komen uit het ei en gaan meteen met moeder op stap. De haan is echter niet erg trouw, hij bevrucht vaak meerdere hennen.

 

De fazant als hoogvlieger

Fazanten zijn normaliter geen hoogvliegers. Met hun nogal grote lijf en lichaamsgewicht zijn ze eerder geneigd om van je weg te rennen dan te vliegen. Als het moet kunnen ze echter wel vliegen en sommige trekken in de winter naar warmere gebieden waar anderen de koude winter trotseren. Kortom, een diverse vogel met een hele historie.

Schrijf reactie

^ Naar boven