Langs slootkanten en op vochtige, drassige plekken vind je in april en mei de pinksterbloem. De tere wit lila bloempjes contrasteren mooi tegen het frisse groen van de kruiden en planten. Vroeger was deze plant meer te vinden in Nederland dan nu. Dit komt door de bemesting en door intensief maaien. Daar kan het plantje niet tegen. Het leuke is dat veel slootkanten in onze wijk gelukkig geen last van bemesting hebben en als de gemeente nou het maaien aan de slootkant ook wat terughoudend doet dan vind je deze prachtige plant weer vaker in onze wijk.
Een oud folkloristisch volksfeest vertelt het verhaal van de pinksterbruid. Jonge huwbare vrouwen werden door vrijgezelle mannen verkozen tot Pinksterblom. De meiden versierden zich met bloemen en het was een middeleeuws feest dat stond voor vreugde en vruchtbaarheid. Een middeleeuwse vrijgezellenfeest dat later door de kerk en christelijke religie werd verdrongen en waarbij Pinksteren een andere betekenis kreeg.
Hier komt onze fiere pinksterblom
en die komt van ‘t lange jaar niet meer wederom.
Haar voetjes treden voort, zij was welgemoed
en droeg er een rozenkrans al om haar hoed.
Zij had haar vaders’ staf in de hand
en daarmee reed ze naar het Morgenland.
Het Morgenland lag achter de deur
en daar stonden drie hupsche mooi-meiskes veur.
De ene die was rein en de ander die was klein
en de derde die schonk er mij een glaasje koele wijn.
Is dat dan geen fiere pinksterblom
en zij komt van ‘t lange jaar niet meer wederom.
En als dat lange jaar ten einde was,
mooi Anneke moest er in de krame.
Is dat dan geen fiere pinksterblom
en mooi Anneke dat is er hare name.
Geneeskrachtige werking
De pinksterbloemen werden heilzame geneeskrachtige werkingen toegedicht, vooral bij voorjaarsmoeheid vanwege het hoge vitamine C gehalte. Tevens werd het gebruikt bij artritus en artrose, reuma, spijsverteringsproblemen. Het stimuleert de galaanmaak, eetlust en de leverwerking. Ook werden de pinksterbloemen en blaadjes in de keuken gebruikt vanwege hun wat bittere en waterkersachtige smaak. Kruidenboter of kwark met pinksterbloem of pinksterbloemthee waren populair.