Zorg aan kunst verbinden

20 april 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto's Ton van Doorn

 

Astrid Nooij is van beroep wijkverpleegkundige bij Buurtzorg. Sinds 6 april werkt zij ook achttien uur in de week als activiteitenbegeleider bij Het Beemdhuis en daarnaast heeft zij haar eigen bedrijf Datisdusdekunst!. Astrid is samen met Silvia de Weerdt vorig jaar betrokken geweest bij het project de MeeMaakMand, een pilot om wijkbewoners in de donkere tijden een lichtpuntje te geven, door hen een mand aan te reiken vol met creatieve uitdagingen. Dat is ook waar het bedrijf van Astrid om draait. Zorg aan kunst te verbinden om zo een gunstige invloed op het welzijn van mensen te kunnen bevorderen.

 

Astrid omschrijft zichzelf als een zorgzaam type dat dol is op alle vormen van kunst en ze wil het liefst in een dorp wonen. Nu zij al wat jaren in de Haagse Beemden woont ervaart zij dat ook als een dorp op zich. Zij is getrouwd met Michel Tonino en moeder van dochter Mila (25 jaar). Door haar werkzaamheden als wijkverpleegkundige komt zij in contact met diverse mensen. Zo ziet zij hoe belangrijk het is dat mensen wat om handen hebben. Met een achtergrond als master in Kunsteducatie en leraar basisonderwijs kan zij al haar verworven talenten mooi combineren. Met haar bedrijf Datisdusdekunst! wil zij in wijken verbindingen teweegbrengen door het organiseren van kunstprojecten en door locatietheater. Zij komt zelf uit een milieu waar locatietheater haar met de paplepel is in gegoten. Ook vanuit haar moeder heeft Astrid de liefde voor literatuur en poëzie meegekregen. Tijdens haar master Kunsteducatie heeft zij onderzoek gedaan naar het inzetten van de literatuur als kunstvorm. Poëzie, prentenboeken en verhalen vormen daarom het uitgangspunt in haar kunstaanbod. Haar belangrijkste speerpunt is om mensen met kunst en kunstenaars te verbinden.

 

Onderzoek

Astrid: “Ik heb de afgelopen jaren erg veel research gedaan naar wat kunst met mensen doet. Zo weet ik ook dat muziek en dans heel goed voor het brein zijn. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en huisarts Machteld Huber (positieve gezondheid) geven in hun onderzoekingen ook aan hoe belangrijk alle vormen van kunst voor het welzijn van mensen zijn. Het werkt stress verlagend, het draagt bij aan een positief zelfbeeld en het versterkt je gevoel van eigenwaarde. Ik ben bij allerlei cultuurprojecten op scholen en bij kunstprojecten rondom zorg en welzijn betrokken geweest. Ik werk samen aan scholingsprogramma’s met vakdocenten. Zo ontstond bij mij ook het idee van ‘De Kunst Kit’. Ik vertelde hierover aan mijn vriendin Silvia en zij heeft ervoor gezorgd dat het handen en voeten heeft gekregen in de vorm van de MeeMaakMand.”

 

Dementerende mensen

“Ik heb de afgelopen jaren voor mijn zieke ouders gezorgd en zo heb ik ook gezien wat T’ai Chi voor dementerende mensen kan betekenen”, vervolgt Astrid haar verhaal. “Daarom wil ik graag met deze tak van sport aan de slag en ook door middel van poppenspel contacten leggen met dementerende mensen. Via deze poppen kunnen zij met elkaar ook betere verbindingen maken. Hiervoor ben ik zelf poppen aan het maken en ik heb er een paar in bruikleen van het voormalige poppentheater Muzipo. Naast mijn werkzaamheden probeer ik tijd vrij te maken voor mijn hobby’s; zingen, improvisatietheater, hardlopen, yoga, lezen en zeilen. Ik ben ook druk bezig met de voorbereidingen van het vervolg van de MeeMaakMand dat eind mei weer in deze wijk van start gaat. Dit keer werken wij samen met wooncorporaties en buurthuizen. Het wordt een multiculturele mand, die nog meer gericht is op kunstprojecten en MaakMee-ateliers. Wij vragen deelnemers om recepten erin te doen, zodat er een soort Haagse Beemdenkookboek gaat ontstaan. Maar ik vertel er graag meer over tegen de tijd dat het project van start gaat!”

 

Website

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven