e-mail

website

 

 

Discipline

Fotografie
 

<< naar overzicht

 

René Vonk

 

Fotograaf René Vonk woont en werkt in Breda.

 

René: "Met veel plezier neem ik deel aan exposities over heel de wereld, om zo een bijdrage te leveren aan het verkrijgen van meer aandacht voor deze vorm van fotografie. Ik hou mij bezig met:

 

  • Solarfotografie: De schuine stand van de aarde zorgt ervoor dat de zon op wisselende hoogte boven de horizon staat. Deze ‘beweging’ van de zon is vast te leggen op een foto. Elke dag heeft de zon een ander pad dat hij door de lucht volgt en zal daarom voor elke nieuwe dag een nieuw duidelijk spoor op het papier achterlaten (of, als het bewolkt is, een zwak pad of helemaal geen spoor achterlaten). Een speciale camera hiervoor is makkelijk te maken van een leeg (bier)blik. Met een speld maak je een gaatje waar het licht doorheen komt en aan de binnen plaats je lichtgevoelig papier om het beeld op vast te leggen. Dit gebeurt bij een extreem lange belichtingstijd, die kan oplopen tot wel zes maanden. Solargraphy is leuk, goedkoop en kost niet veel tijd, maar je moet wel geduld hebben.

  • Pinhole-fotografie (analoog): Hierbij maak ik gebruik van de meest elementaire concepten van een camera. Een lichtdichte "doos, een "(piepkleine) opening en lichtgevoelig materiaal. Licht komt door de kleine opening en projecteert een ​​omgekeerd beeld op de film aan de andere kant van de camera.

  • Cyanotypie: Dit is gebaseerd op de lichtgevoeligheid van twee oplosbare stoffen (ijzerammoniumcitraat en kaliumferrocyanide) die met behulp van (gedestilleerd) water worden gemengd. De ontstane oplossing wordt (bijvoorbeeld) over een vel papier uitgestreken. Als je door een negatief belicht ontstaat een blauw positief beeld. Het is een snelle en eenvoudige techniek waar zeer verassende resultaten mee kunnen worden gehaald.

  • Stereofotografie: Naast (analoge) pinhole foto's maak ik ook digitale foto's. Vooral stereofotografie (3D-fotografie) heeft mijn voorkeur. Bij stereofotografie maak je twee in plaats van één foto (links en rechts). Deze kunnen d.m.v. crossview (scheelkijken), m.b.v. een stereokijker of op een 3D-scherm (met bril) worden bekeken. Een alternatieve methode is anaglyph. Hierbij worden de twee foto's twee aparte beelden over elkaar getoond, een rood beeld voor het linkeroog en een cyaan beeld voor het rechter. Deze beelden worden bij het bekijken weer gesplitst, door ze met een speciale bril te bekijken. Deze zogenoemde 'anaglyphbril' (een brilletje met een rood filter links, en een cyaan filter rechts) filtert uit de anaglyphafbeelding twee verschillende beelden. Het linkeroog ziet alleen het beeld in rood, en het rechteroog ziet alleen het beeld in cyaan.

 

<<overzicht

 

^ Naar boven