NPO Radio 1-programma 5 Dagen vanuit Breda

23 januari 2022     Ingezonden bericht - foto Hans Tak

De bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (elke avond van maandag t/m vrijdag van 20.00 -20.30 uur) staat volgende week op de campus in Breda, waar het onderwijs gaat herstarten.

Kiek - Nieuwe bewoners

23 januari 2022     Foto Monica Rijpma

Na 35 jaar moesten de Galloways het groene hart van de wijk om ‘ecologische redenen’ verlaten. Vanuit de gemeente was er al aangegeven dat er een voorkeur voor begrazing door paarden bestond. HBNieuws - Modern Prinsenbeek verslaggeefster Monica Rijpma fotografeerde de nieuwe bewoners vanaf de Moerenloop.

Pas op! De hond van landgoed Burgst loopt weer door de wijk

22 januari 2022     Redactie Jolande Rommens-Musquetier - Foto Diana Leijten

Alweer loopt de forse bullmastiff-achtige hond van landgoed Burgst los op een fietspad rondom kinderboerderij De Sik. Verontrustende berichten met foto's duiken op in de bewonersgroep Haagse Beemden op Facebook.

De woestijn rukt op in de Haagse Beemden

14 januari 2022     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

In de Noord-Afrikaanse landen kan het soms flink stormen waarbij fijn zand en stof kilometers hoog de lucht in worden geblazen. Als het langere tijd tot in onze streken warm weer is, warmer dan normaal voor de tijd van het jaar, komt de wind meestal uit het zuiden. Als zo’n periode lang genoeg duurt dan bereiken de opgewaaide stofdeeltjes vanuit de Sahara Nederland.

 

Het zand drijft dan mee in de hogere luchtlagen. Daardoor veroorzaakt het in onze streken geen slechtere luchtkwaliteit. Door de lange afstand die het zand heeft afgelegd zijn de zwaardere zanddeeltjes onderweg al naar beneden gezakt. Wat overblijft voor de Haagse Beemden zijn de fijnere stofdeeltjes, en die slaan buiten overal neer. Vooral op tuinmeubelen, auto’s en vensterbanken kan dit stof een opvallende dikke laag vormen.

 

Sluier

Overdag is Saharazand in de lucht herkenbaar aan de bruingelige troebele sluier. De zonsopkomsten en -ondergangen zien er dan soms spectaculair uit. De kleine stofdeeltjes zorgen voor lichtbreking en geven mooie kleurvarianten in het roodgele spectrum weer.

Als het gaat regenen komt het stof naar beneden, tot ergernis van de schoonmakers. Het regenwater kleurt dan roodachtig. Vroeger kon men dit verschijnsel nog niet verklaren en werd er wel van bloedregen of wonderregen gesproken.

 

Terug Schrijf reactie

Lever jouw eigen nieuwsbericht aan 

 

Vissers Elektrotechniek

Vissers Elektrotechniek

 

 

Finovion

Poppelaars Tuincentrum 054 Bloemen

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven