NPO Radio 1-programma 5 Dagen vanuit Breda

23 januari 2022     Ingezonden bericht - foto Hans Tak

De bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (elke avond van maandag t/m vrijdag van 20.00 -20.30 uur) staat volgende week op de campus in Breda, waar het onderwijs gaat herstarten.

Kiek - Nieuwe bewoners

23 januari 2022     Foto Monica Rijpma

Na 35 jaar moesten de Galloways het groene hart van de wijk om ‘ecologische redenen’ verlaten. Vanuit de gemeente was er al aangegeven dat er een voorkeur voor begrazing door paarden bestond. HBNieuws - Modern Prinsenbeek verslaggeefster Monica Rijpma fotografeerde de nieuwe bewoners vanaf de Moerenloop.

Pas op! De hond van landgoed Burgst loopt weer door de wijk

22 januari 2022     Redactie Jolande Rommens-Musquetier - Foto Diana Leijten

Alweer loopt de forse bullmastiff-achtige hond van landgoed Burgst los op een fietspad rondom kinderboerderij De Sik. Verontrustende berichten met foto's duiken op in de bewonersgroep Haagse Beemden op Facebook.

Spelen met schaduw en toveren met lijnen

19 oktober 2021     Redactie Tilly van Doorn - Fotografie Ton van Doorn

 

In Inloop VERbindING vond vrijdag een MaakMeeAtelier-workshop plaats door kunstschilder William van der Zanden. De deelnemers hebben thuis de meemaakmand ontvangen en konden aanschuiven om mee te doen aan deze opdracht. William koos dit keer voor ‘tekenen in perspectief’. Hij legt uit hoe je van een vlakke tweedimensionale (2D) tekening een driedimensionale (3D) tekening kunt maken door diepte te suggereren.

 

Dit kan bijvoorbeeld door arceren. Houtskool hard of zacht met een vinger uitwrijven, maar ook door stippen, kruisjes, of strepen (recht, diagonaal) met pen of potlood te zetten. Als basis dienen de 2D tekeningen van een kubus en een boom, waarbij je de vlakken van de kubus arceert en zodoende diepte maakt in de tekening. Ook laat William zien hoe je bij de boom door dieptewerken (arceren met lijnenspel, stippen) een driedimensionale weergave krijgt.

 

Een simpele tekening van een druiventros gaat leven door wat schaduw en stippen aan te brengen.

De cursisten worden enthousiast en storten zich op hun eigen voorbeelden die al doende een bijna professionele uitstraling krijgen.

 

Een goed gevulde mand

Deelneemster Marja Klerkx heeft vandaag haar meemaakmand bij zich en laat zien wat er deze maand weer voor moois en interessants uit tevoorschijn kwam. Ten eerste natuurlijk deze workshop, maar ook bamboe breinaalden en wol, een mooie wandelroute door de Haagse Beemden, schitterend geïllustreerd door William. Een map waar je een recept in schrijft en dan weer inlevert, zodat er misschien een heus ‘Haagse-Beemden-Receptenboek’ kan ontstaan.

 

Ook is er boetseerklei met voorbeelden, hierover gaat de volgende workshop onder leiding van Thea Kanters. Een legpuzzel komt er tevoorschijn, kleine cadeautjes, een mooi geïllustreerd museumtijdschrift, kortom te veel om op te noemen.

 

De optische werking van stippen

Daatje Verstraeten doet intussen haar best om perspectief aan te brengen in de vlakken op haar blad. Het gaat haar heel goed af: je ziet de beelden onder haar potlood veranderen van 2D naar 3D. Het is de eerste keer dat Daatje meedoet, ze is met iemand meegekomen en aangeschoven en heeft er zeker geen spijt van.

Nicole de Vos en Loes Rompa zijn eveneens ingespannen bezig met hun werkblad, terwijl William een stukje geschiedenis vertelt over het arceren met stippen dat vroeger ook veel gedaan werd bij gebrek aan dure kleuren, vanwege de optische werking op het netvlies.

Ook vertelt hij de anekdote over Anton Pieck, die zijn porseleinen palet schoonmaakte door het nat te maken en daar een stuk tekenpapier op te leggen. De volgende dag als het droog was, had hij een prachtig gekleurde achtergrond voor een nieuwe tekening.

 

Helpers van de meemaakmand

Intussen is Silvia de Weerdt gearriveerd. Ze noemt zichzelf ‘logistiek medewerker’ voor de MeeMaakMand en beheert de website. Dit keer brengt ze een aantal manden voor de Inloop. Enthousiast vertelt ze over de inhoud van de mand en ook over de medewerking van De Kleine Hoeve en de mensen van Zorginstelling Pluk (voorheen SpelendeReis). Dankzij hen zaten er leuke, bewerkte houten kaarsenstandaards/eierdopjes in de mand. Ook is zij blij met de subsidie voor kleine cadeautjes in de mand.

 

Aan het werk!

William heeft een lang stuk van een grote rol papier over de hele tafel getrokken (ook ideaal als je kinderen hebt) en laat zien hoe je dikke, dunne en penseelstiften kunt gebruiken. Ook de manier waarop je een vergezicht kunt creëren door bolling en kromming in het lijnenspel aan te brengen legt hij uit. De cursisten worden enthousiast en willen direct aan de slag, en ook deze redacteur gaat snel naar huis om de zojuist vergaarde kennis uit te proberen!

 

Keramiek kunstenaar Thea Kanters geeft de volgende MaakMeeAtelier-workshop op 4 november aaanstaande in Wijkcentrum Heksenwiel.

 

W: meemaakmand.nl

Terug Schrijf reactie

Lever jouw eigen nieuwsbericht aan 

 

Vissers Elektrotechniek

Vissers Elektrotechniek

 

 

Finovion

Poppelaars Tuincentrum 054 Bloemen

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven