Opening buurtpunt De Bezemsteel

26 september 2023     Ingezonden door Haagse Beemden Verbindt

Op zaterdag 7 oktober wordt Buurtpunt de Bezemsteel geopend. Dit was drie jaar geleden één van de plannen van het bewonersnetwerk Haagse Beemden Verbindt.

Campagne Eén tegen eenzaamheid

26 september 2023     Ingezonden bericht

Bijna de helft van de Noord-Brabanders voelt zich wel eens eenzaam. 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Daarom start eind september de campagne Eén tegen eenzaamheid. 

Pennetje - Prinsjesdag is weer voorbij

25 september 2023     Column Pennetje – Foto Geert Dekkers

Het kleurrijke feestje met koetsen zonder discriminerende plaatjes, paarden, soldaten, lakeien, jongens met strak loerende blik in hun zondagse pak met een keur aan wapentuig onder hun jasje, tonnen zand, kilometers kabel in de tramrails, omgekeerde driekleuren en fluitconcerten is voorbij. Vraag me niet wat dit heeft gekost, maar ik denk dat dit wel goede uitkomst had kunnen financieren voor die miljoen+ mensen met een veel te krappe beurs.

Spelen met schaduw en toveren met lijnen

19 oktober 2021     Redactie Tilly van Doorn - Fotografie Ton van Doorn

 

In Inloop VERbindING vond vrijdag een MaakMeeAtelier-workshop plaats door kunstschilder William van der Zanden. De deelnemers hebben thuis de meemaakmand ontvangen en konden aanschuiven om mee te doen aan deze opdracht. William koos dit keer voor ‘tekenen in perspectief’. Hij legt uit hoe je van een vlakke tweedimensionale (2D) tekening een driedimensionale (3D) tekening kunt maken door diepte te suggereren.

 

Dit kan bijvoorbeeld door arceren. Houtskool hard of zacht met een vinger uitwrijven, maar ook door stippen, kruisjes, of strepen (recht, diagonaal) met pen of potlood te zetten. Als basis dienen de 2D tekeningen van een kubus en een boom, waarbij je de vlakken van de kubus arceert en zodoende diepte maakt in de tekening. Ook laat William zien hoe je bij de boom door dieptewerken (arceren met lijnenspel, stippen) een driedimensionale weergave krijgt.

 

Een simpele tekening van een druiventros gaat leven door wat schaduw en stippen aan te brengen.

De cursisten worden enthousiast en storten zich op hun eigen voorbeelden die al doende een bijna professionele uitstraling krijgen.

 

Een goed gevulde mand

Deelneemster Marja Klerkx heeft vandaag haar meemaakmand bij zich en laat zien wat er deze maand weer voor moois en interessants uit tevoorschijn kwam. Ten eerste natuurlijk deze workshop, maar ook bamboe breinaalden en wol, een mooie wandelroute door de Haagse Beemden, schitterend geïllustreerd door William. Een map waar je een recept in schrijft en dan weer inlevert, zodat er misschien een heus ‘Haagse-Beemden-Receptenboek’ kan ontstaan.

 

Ook is er boetseerklei met voorbeelden, hierover gaat de volgende workshop onder leiding van Thea Kanters. Een legpuzzel komt er tevoorschijn, kleine cadeautjes, een mooi geïllustreerd museumtijdschrift, kortom te veel om op te noemen.

 

De optische werking van stippen

Daatje Verstraeten doet intussen haar best om perspectief aan te brengen in de vlakken op haar blad. Het gaat haar heel goed af: je ziet de beelden onder haar potlood veranderen van 2D naar 3D. Het is de eerste keer dat Daatje meedoet, ze is met iemand meegekomen en aangeschoven en heeft er zeker geen spijt van.

Nicole de Vos en Loes Rompa zijn eveneens ingespannen bezig met hun werkblad, terwijl William een stukje geschiedenis vertelt over het arceren met stippen dat vroeger ook veel gedaan werd bij gebrek aan dure kleuren, vanwege de optische werking op het netvlies.

Ook vertelt hij de anekdote over Anton Pieck, die zijn porseleinen palet schoonmaakte door het nat te maken en daar een stuk tekenpapier op te leggen. De volgende dag als het droog was, had hij een prachtig gekleurde achtergrond voor een nieuwe tekening.

 

Helpers van de meemaakmand

Intussen is Silvia de Weerdt gearriveerd. Ze noemt zichzelf ‘logistiek medewerker’ voor de MeeMaakMand en beheert de website. Dit keer brengt ze een aantal manden voor de Inloop. Enthousiast vertelt ze over de inhoud van de mand en ook over de medewerking van De Kleine Hoeve en de mensen van Zorginstelling Pluk (voorheen SpelendeReis). Dankzij hen zaten er leuke, bewerkte houten kaarsenstandaards/eierdopjes in de mand. Ook is zij blij met de subsidie voor kleine cadeautjes in de mand.

 

Aan het werk!

William heeft een lang stuk van een grote rol papier over de hele tafel getrokken (ook ideaal als je kinderen hebt) en laat zien hoe je dikke, dunne en penseelstiften kunt gebruiken. Ook de manier waarop je een vergezicht kunt creëren door bolling en kromming in het lijnenspel aan te brengen legt hij uit. De cursisten worden enthousiast en willen direct aan de slag, en ook deze redacteur gaat snel naar huis om de zojuist vergaarde kennis uit te proberen!

 

Keramiek kunstenaar Thea Kanters geeft de volgende MaakMeeAtelier-workshop op 4 november aaanstaande in Wijkcentrum Heksenwiel.

 

W: meemaakmand.nl

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Herfstvakantie- Boerderijwinkel van de Kieboom - 18 sep / 08 okt 23

Moestuinlunches elke zondag in sept en okt bij Landgoed Ulvenhart 28 sept op Landgoed Ulvenhart

Dinerconcert 28 sept  op Landgoed Ulvenhart

BSO De Wildert: Verrekijkers

Tuincentrum Poppelaars - Online bloemen bestellen

Online bloemen bestellen bij Tuincentrum Poppelaars


 


 

 

 

 

^ Naar boven