Dag voor de Gouden Handen

27 oktober 2021     Ingezonden bericht

Bredase zorg- en welzijnsorganisaties bedanken hun vrijwilligers en organiseren op zaterdag 6 november de dag voor de Gouden Handen.

Op de Graaf

27 oktober 2021     Redactie Graaf Engelbrecht – Foto Alex De Vliegere

Op deze plek in HBNieuws verschijnt vanaf nu wekelijks een bijdrage van Graaf Engelbrecht, dé middelbare school van onze wijk, bekend om zijn sportieve karakter. Laten we allereerst eens kennismaken.

Heb jij stalen zenuwen?

26 oktober 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Het is bijna zover, de wijk wordt binnenkort overspoeld met griezels, zombies, mummies en spoken. In verschillende wijken wordt Halloween gevierd. De personages kunnen zo griezelig zijn dat jij er stalen zenuwen voor moet hebben. Buurthuis Gageldonk, Kinderboerderij De Sik, Ontmoetingscentrum De Sleutel, Grote Broer en Zus en de Kroeten Heksen hebben diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. HBNieuws zet ze voor u op een rijtje.

Schommel de hommel

14 oktober 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Foto Alex De Vliegere

 

Het is eerder een langharige bij dan een wesp en wordt hier een hommel genoemd. Zo’n grappig bolletje met zwarte en gele en soms ook witte strepen die zich al vliegend van bloem tot bloem verplaatst. Luid zoemend, hoor je hem van verre aankomen. Daar komt de naam hommel ook vandaan, van het Nederduitse woord hummel dat ‘zoemer’ betekent. Hommels zijn dikbehaard en vliegen een beetje plomp en schommelend.

 

Hommels leven net als wespen en bijen in kolonies. Ze hebben een koningin, werksters en darren die er enkel zijn voor de voortplanting. De mannetjes hebben geen angel, in tegenstelling tot de koningin en de werksters. Een hommel zal niet gauw steken maar kan wel, net als de wesp, meermaals steken omdat de angel geen weerhaakjes heeft en dus niet afbreekt. Hommels zijn echter niet agressief.


Onschadelijk

De hommel leeft bij voorkeur in een holte zoals in de spouwmuur, een vogelnestje of oud muizenhol. Ze kunnen niet knagen en moeten het dus hebben van bestaande ruimtes die geschikt zijn als nest. Ze zijn niet gevaarlijk of schadelijk voor je huis en bevuilen ook niets. Ze leven bij voorkeur in een gematigd klimaat omdat ze hun vleugels eerst moeten opwarmen op een bedrijfstemperatuur van 30 graden voordat ze kunnen vliegen.

 

Kolonie

Ze leven in een kolonie waarbij alleen de bevruchte koningin de winter overleeft om opnieuw een kolonie te starten als het warmer wordt in de lente. Dit doet zij door een heleboel eitjes te leggen. Een kolonie bestaat uit tientallen tot soms wel honderden hommels.


Bestuivers

Hommels zijn belangrijke bestuivers voor bomen, planten en bloemen. Ze zijn dol op veldbloemen maar ook kamperfoelie of vlinderstruik zijn favoriet. Als je ze ziet vliegen, zie je vaak ook dikke stuifmeelbobbels aan hun achterpoten hangen. Met hun lange roltong halen ze de nectar uit bloemen waarbij ze soms diep in de bloem moeten kruipen om zo alle bloemen te bestuiven.


Spirituele betekenis

Er zijn 250 soorten hommels over de hele wereld. In Nederland zie je vooral de weidehommel en akkerhommel vaak opduiken. De spirituele betekenis van de hommel staat voor opruimen, opnieuw beginnen, dromen realiseren, een tijd voor verandering en loslaten van het oude.

Terug Schrijf reactie

 

  

Lever jouw eigen nieuwsbericht aan 

 

Kledingreparatie Stomerij

Poppelaars Tuincentrum

De Ruijter's Vis wisselende blokadvertentie

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven