Voel je goed!

17 september 2021     Ingezonden bericht

In de gemeente Breda gaat binnenkort het project Voel je goed! van start. Dit project is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven en wordt door Surplus uitgevoerd in Breda. Volwassenen kunnen gratis meedoen aan een programma van twintig weken over gezonde voeding en bewegen.

Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming vrijwilligersorganisaties COVID-19

17 september 2021     Ingezonden bericht

Net als voor veel ondernemers, instellingen en organisaties hebben ook de vrijwilligersorganisaties in Breda de afgelopen anderhalf jaar een moeilijke tijd gekend. Activiteiten konden niet of slechts deels doorgaan. Ondanks dat de subsidieverlening door de gemeente de afgelopen 1,5 jaar niet is stopgezet, heeft een aantal organisaties het toch moeilijk. Organisaties die wel kosten hebben gemaakt, maar waar inkomsten achterblijven.

Verhalen in coronatijd – de opa en oma van Lynn

16 september 2021     Redactie en foto leerlingen Graaf Engelbrecht

In deze coronacrisis zijn veel mensen eenzaam, in het bijzonder ouderen. Daarom hebben leerlingen van Graaf Engelbrecht interviews afgenomen bij deze ouderen om de eenzaamheid iets te verlichten. Vandaag komen de opa en oma van Lynn aan het woord.

De citroenvlinder

25 juli 2021     Redactie en foto’s Jolande Rommens

 

De julimaand is een vlindermaand, al kwamen de vlinders dit jaar maar laat in het seizoen op gang. Dit kwam waarschijnlijk door een redelijk nat en koel voorjaar waardoor het allemaal wat langzamer ging, maar nu zijn ze er weer in grote aantallen.

De citroenvlinder is een mooi lichtgeel tot soms kanariegeel gekleurde vlinder. Het is best een grote vlinder tot wel 3 cm, met geaderde vleugels. De citroenvlinder behoort tot de dagvlinders. Ze zijn dus vooral overdag te zien als het warm en zonnig is, zodat ze goed op temperatuur kunnen komen.

 

De eerste jonge citroenvlinders kan je in het late voorjaar spotten, want de rupsen verpoppen zich in juni. Vanaf april vreten groen/blauwe rupsen met zwarte spikkels zich helemaal vol met blaadjes en dan volgt de transformatie naar zo'n mooie fladderende vlinder.

In oktober gaat de vlinder in ruststand om te overwinteren, waarna in het voorjaar een paring volgt als beide geslachten weer actief worden. Het vlindervrouwtje legt in april haar eitjes over een wijdverbreid gebied verspreid. En dan begint de hele cyclus weer opnieuw.

 

W: Vlinderstichting

 

Schrijf reactie

Werken in de horeca? Klik hier!

 

  

 

Poppelaars Tuincentrum

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven