Lezing over Korea: Hallyu ( 한류)

08 februari 2023     Ingezonden bericht

De jonge Bredase antropoloog/onderzoeker Evelien van Alphen komt voor de Vereniging voor Volkenkunde Breda een lezing met uitgebreid beeldmateriaal geven over Zuid-Korea. Sinds het einde van de 20ste eeuw verspreiden Koreaanse cultuurelementen zich over de wereld. Dit fenomeen noemen we ook wel de Koreaanse golf; Hallyu in het Koreaans.

Twee social sofa’s gedoopt

08 februari 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Op zaterdag 4 februari werden in Gageldonk niet één maar twee sociale sofa’s gedoopt. Tot voor kort stonden de banken opgesteld naast Buurthuis Gageldonk, waar de afgelopen zomer verschillende teams honderden uren hebben geplakt, geknipt en geploeterd. Met de voorbereiding voor carnaval voor de deur, moest er worden plaatgemaakt want Buurthuis Gageldonk zal met carnaval het hart van alle actie zijn.

Jeugd en politiek (8)

08 februari 2023     Redactie leerlingen Graaf Engelbrecht

Zoals u in onze vorige verslagen heeft kunnen lezen, zijn wij bezig met het project Jeugd en Politiek waarin verschillende scholen uit de gemeente Breda de mogelijkheid krijgen om aan een maatschappelijk probleem te werken. Ons onderwerp is ‘zinloos geweld’.

Een passend en uniek afscheid

25 januari 2022     Redactie Tilly van Doorn - Fotografie Ton van Doorn

 

Afscheid van een dierbare en het grote verdriet dat ermee samengaat: we krijgen er allemaal mee te maken. Hella de Wit maakte als jong meisje al het overlijden van een familielid mee, waarbij vooral de gebeurtenissen eromheen tot aan het afscheid haar fascineerden. Ook daarna bleef dit haar interesse houden.

 

Elf jaar geleden besloot zij daarom een opleiding tot uitvaartbegeleider te volgen om op die manier de naasten van een overledene te kunnen ondersteunen. Toch heeft zij nooit echt in die functie gewerkt. In de loop der jaren ontstond wel het idee van een afscheidshuis.

 

In 2020 kon Hella het huis van haar buren kopen en werd haar droom werkelijkheid: het huis zelf, de tuin en het stuk bos eromheen, al haar plannen konden gerealiseerd worden. “Een plek waar het rouwproces van nabestaanden op een mooie manier een aanvang kan nemen. De basis voor een mooi en passend afscheid van een geliefd persoon”, omschrijft Hella haar ideaal. Natuurlijk moest er flink wat werk verzet worden voordat alles was zoals zij het voor ogen had. “Maar op alle vragen die op mij afkwamen wist ik het antwoord al”, vertelt Hella. “Blijkbaar had ik het hele plaatje onbewust al in gedachten.” De naam van haar afscheidshuis werd ‘Buiten Afscheid’, gelegen aan de Postbaan 11 te Prinsenbeek. Het is te huur vanaf een periode van vier dagen.

 

 

Een eigen invulling geven aan het afscheid

Bezoek je Buiten Afscheid, dan zie je een mooi vrijstaand huis in een groene, rustige omgeving. Binnen is er een aparte verzorgingsruimte voor de begrafenisondernemer. De woonkamer is warm en huiselijk ingericht en de overledene kan er worden opgebaard. Hier is alle tijd en ruimte om op een geheel eigen manier afscheid te nemen, samen met familie en vrienden. Her en der liggen bij gemakkelijke stoelen wat boeken, die wellicht troost of herkenning kunnen bieden.

 

Een keuken en eettafel nodigen uit tot een hapje of drankje samen. Het is mogelijk om catering op locatie te regelen, Hella kan je in contact brengen met de juiste partijen. Een herdenking in besloten kring is eveneens mogelijk. De huiskamer wordt dan omgebouwd tot een ceremonieruimte voor 20 tot 25 personen. Ook een fotopresentatie, muziek of een livestream kan gerealiseerd worden.

 

Ontspanning en ondersteuning

Kinderen zijn natuurlijk welkom, zij kunnen zich uitleven in de tuin en het kleine bos achter het huis. Er staan zelfs laarsjes en wat buitenspeelgoed voor hen klaar.

 

 

Op de bovenetage zijn een badkamer en twee ruime slaapkamers, elk voor twee personen. Als tijdelijke bewoner van het huis kun je je dus ook even op je slaapkamer terugtrekken als het je wat te veel wordt. Maar ook de tuin en het bos bieden ruimte voor bezinning en overpeinzing. Daarnaast kunnen de vogels en zelfs eekhoorntjes bij sommigen net even de aandacht afleiden van het verdriet. Er zijn diverse zitjes in de tuin en het bos en ook een kacheltje ontbreekt niet.

 

Hella staat achter de schermen klaar voor ondersteuning van de naasten en om te voldoen aan hun eventuele wensen, of om mee te denken. “Er is heel veel mogelijk op dit gebied en ik kan mensen uit ervaring goed adviseren”, zegt zij hierover.

 

Rondleiding

Er waren plannen voor een open dag in november, want een unieke onderneming als deze maakt nieuwsgierig en bovendien mag Hella trots zijn op wat zij heeft bereikt. Helaas kon dit niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen. Wel is het nu mogelijk om een rondleiding te krijgen op afspraak.

 

Op haar website zegt Hella: “Ik wens iedereen een afscheid toe dat aansluit bij het leven dat iemand heeft geleefd en ik gun nabestaanden alle tijd en ruimte om op een mooie manier afscheid te kunnen nemen. Dit omdat ik ervan overtuigd ben dat het helpt bij het leren omgaan met het feit dat deze persoon er niet meer is.” Mooier kunnen we het niet verwoorden.

 

W: www.buitenafscheid.nl

T : 06-10826243

 

Terug Schrijf reactie

 


 

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

  


 

 


 

Klik op de gewenste actiefolder

Blokadvertentie Beautyspot - Anja Nuijten

Ga naar Beautyspot - Anja Nuijten

Poppelaars Carnavalskleding 18 jan - 21 feb 2023

20221222 Geniet, proef en beleef - Winemakers dinner met wijnhuis Tenute Tomasello - Ulvenhart

Geurende planten - Poppelaars 1 feb / 15 feb

Boerderijwinkel van den Kieboom - 1 dec 22 / 30 nov 23

Poppelaars 07 juli 22/ 07 juli 23 - Snel naar de aanbiedingen

Aardbeienkwekerij Van de Riet 21 sep 22 / 24 apr 23

Er zijn geen berichten aanwezig

 

 

 

 

 

^ Naar boven