Dag voor de Gouden Handen

27 oktober 2021     Ingezonden bericht

Bredase zorg- en welzijnsorganisaties bedanken hun vrijwilligers en organiseren op zaterdag 6 november de dag voor de Gouden Handen.

Op de Graaf

27 oktober 2021     Redactie Graaf Engelbrecht – Foto Alex De Vliegere

Op deze plek in HBNieuws verschijnt vanaf nu wekelijks een bijdrage van Graaf Engelbrecht, dé middelbare school van onze wijk, bekend om zijn sportieve karakter. Laten we allereerst eens kennismaken.

Heb jij stalen zenuwen?

26 oktober 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Het is bijna zover, de wijk wordt binnenkort overspoeld met griezels, zombies, mummies en spoken. In verschillende wijken wordt Halloween gevierd. De personages kunnen zo griezelig zijn dat jij er stalen zenuwen voor moet hebben. Buurthuis Gageldonk, Kinderboerderij De Sik, Ontmoetingscentrum De Sleutel, Grote Broer en Zus en de Kroeten Heksen hebben diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. HBNieuws zet ze voor u op een rijtje.

Cybercrime - Beleggen in bitcoins? 80% van de beleggers verliest al het geld!

11 oktober 2021     Bron: cybercrimeinfo.nl

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.

 

In de eerste zes maanden van dit jaar ontving de toezichthouder van de financiële sector ruim 2750 signalen over mogelijke misstanden in de financiële sector. Hiervan gingen er 165 over beleggingen in cryptomunten als de Bitcoin. Soms ging het over cryptowisselaars en -bewaarders, maar vaker over de handel in cryptomunten.

Veel klachten gaan ook over de bereikbaarheid van aanbieders: ze reageren niet op e-mails of nemen de telefoon niet op.

 

Geen toezicht

In de signalenmonitor schrijft de waakhond dat ze ‘in principe’ geen toezicht houdt op cryptomunten. Dit komt omdat crypto’s niet gereguleerd zijn onder de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Cryptowisselaars en -bewaarders zijn daarentegen wel verplicht om zich te registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Deze instantie kijkt of de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wfft) en de Sanctiewet correct worden toegepast.

 

Er geldt één uitzondering op de regel: als een cryptomunt of token zich kwalificeert als financieel instrument, dan valt dit wel onder het toezicht van de AFM.

De toezichthouder van de financiële sector zegt consumenten wel te waarschuwen voor de gevaren van de handel in cryptomunten. “Want crypto’s zijn complex, lastig te doorgronden, en kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie.”

 

“De waarde van cryptomunten is in praktijk vaak gebaseerd op speculatie en er ontbreekt een onderliggende waardebepaling”, waarschuwt de AFM. Koersen kunnen hierdoor sterk fluctueren. Consumenten lopen een reëel risico hun inleg geheel of gedeeltelijk te verliezen.

 

Veel risico's en misleiding

Ook bij de aan- en verkoop van crypto’s stellen consumenten zich bloot aan risico’s. Cryptomunten worden in praktijk vaak gebruikt voor misleiding en oplichting. Denk maar aan hackers die gijzelsoftware installeren, privacygevoelige en vertrouwelijke gegevens stelen en dreigen deze data openbaar te maken, tenzij het slachtoffer een fors bedrag aan losgeld betaalt. Om anoniem te blijven vindt de transactie veelal plaats in Bitcoin.

 

Verder wijst de AFM erop dat consumenten het slachtoffer kunnen worden van misleiding. Daarvan is sprake als een aanbieder een cryptomunt de hemel in prijst en torenhoge winsten in het vooruitzicht stelt, zonder kopers op de risico’s van de handel in crypto’s te attenderen. “Consumenten die toch willen handelen in crypto’s moeten zich vooraf goed verdiepen in de werking en risico’s. En als je besluit over te gaan op een investering in crypto’s, gebruik daar dan alleen eigen geld voor dat je kunt missen”, zo schrijft de toezichthouder.

 

Altcoins populair

Tot slot meldt de AFM dat ze het afgelopen half jaar veel vragen over altcoins heeft gekregen van bedrijven. Altcoins of alternatieve coins is een verzamelnaam voor alle cryptomunten buiten de Bitcoin om.

Ondernemers willen weten hoe ze moeten handelen in deze crypto’s, of hoe ze anderen hierover kunnen adviseren.

 

“We merken dat het vooral jonge mensen zijn die hierin willen gaan handelen of adviseren, met weinig ervaring op de financiële markten”, aldus de toezichthouder. Volgens de AFM zijn zij vaak enthousiast gemaakt door influencers op sociale media.

Tegelijkertijd zegt de financiële waakhond dat ze steeds vaker signalen ontvangt van mensen die in zee zijn gegaan met zogenaamde handelaren en daardoor veel geld zijn verloren.

 

Bron: afm.nl, vpngids.nl

Terug Schrijf reactie

 

  

Lever jouw eigen nieuwsbericht aan 

 

Kledingreparatie Stomerij

Poppelaars Tuincentrum

De Ruijter's Vis wisselende blokadvertentie

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven