Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Verhalen in coronatijd - de oma van Suze

21 juli 2021     Redactie en foto leerlingen Graaf Engelbrecht

 

In deze coronacrisis zijn veel mensen eenzaam, in het bijzonder ouderen. Daarom hebben leerlingen van Graaf Engelbrecht interviews afgenomen bij deze ouderen om de eenzaamheid iets te verlichten. Joke, de oma van Suze, is deze week aan de beurt om iets te vertellen.

 

Suze: “Zou je wat aan mij kunnen vertellen over de oorlog?”
Joke: “Ik ben in de oorlog geboren. Tijdens de oorlog zaten wij in de kelder. Daar gingen wij zitten als de bombardementen kwamen. We waren met negen man plus vader en moeder dus het was vol in de kelder. Als de bombardementen voorbij waren gingen we gewoon weer terug naar boven, maar er waren toch dikwijls bij ons achter in de wijk huizen gebombardeerd dus dat was best angstig.”

 

Suze: “Kan je je er nog veel van herinneren?”
Joke: “Ja, ik wel hoor. Ja, want toen ik vijf was, was de oorlog pas voorbij. Ik was toch altijd wel een beetje bang als het begon; dan zei mijn moeder altijd ‘Kom vlug, vlug, vlug in de kelder!’ en moesten we snel de kelder in. Maar we hebben nooit honger geleden, dat niet. We hebben altijd goed kunnen eten en drinken.”

 

Suze: “Weet je nog iets van de bevrijding? Wat heb je toen gedaan?”
Joke: “De Amerikanen stonden allemaal met tanks bij ons in de straat, want wij woonden bij het gemeentehuis. We kregen weleens kauwgom van ze. Ze hadden namelijk snoepjes en kauwgom. Dit is wel een gek verhaaltje, maar dan zeiden ze ‘Joke come’ en ik verstond ‘Joke kauwgom’. Dan dacht ik ‘Joke come?’ Maar ze bedoelden natuurlijk gewoon ‘Joke kom maar’. Gelukkig zijn we goed uit de oorlog gekomen.”

 

Suze: “Hoe heb je het na de oorlog weer opgebouwd? Moest je ergens met het gezin heen gaan of kon je gewoon in je eigen huis blijven?”
Joke: “We konden nog in ons eigen huis blijven. Verschillende ruiten waren wel kapot en waren met hout dichtgemaakt. We hebben een opa en oma binnen gehad, die waren gebombardeerd. Dat waren de vader en moeder van mijn vader. Ze hebben toen een tijdje bij ons ingewoond. Ze mochten bij ons zolang blijven totdat het daar bij hun weer rustig was. Voor de rest is het allemaal goed gegaan en zijn we weer naar de kleuterschool gegaan. Dat was als je vier of vijf jaar was. Dus na de oorlog mochten we naar de kleuterschool.”

Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven