De citroenvlinder

25 juli 2021     Redactie en foto’s Jolande Rommens

De julimaand is een vlindermaand, al kwamen de vlinders dit jaar maar laat in het seizoen op gang. Dit kwam waarschijnlijk door een redelijk nat en koel voorjaar waardoor het allemaal wat langzamer ging, maar nu zijn ze er weer in grote aantallen.

Goede opkomst tijdens de eerste Zomeravond Park Kesteren

24 juli 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto’s Alex De Vliegere

Ontmoetingscentrum De Sleutel heeft in samenwerking met Grote Broer/Grote Zus donderdagavond 22 juli de eerste Zomeravond Park Kesteren georganiseerd. De bedoeling was dat de bezoekers met een meegebracht kleedje of stoeltje en wat drinken en versnaperingen neer zouden strijken op het grasveld ‘Park Kesteren’, maar dat is nog niet helemaal gelukt. Bijna iedereen bleef in de gezellige Buurttuin van Ontmoetingscentrum De Sleutel.

Auto-inbrekers erg actief in Haagse Beemden

24 juli 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto Kimberley Reijgers

Het ene na het andere bericht duikt op als je de social mediakanalen volgt. De afgelopen weken wordt de wijk Haagse Beemden (weer) geteisterd door een serie auto inbraken. De dief (of moeten we zeggen: dieven) richt zich vooral op auto’s die niet op slot staan.

Verhalen in coronatijd – de oma van Suze

21 juli 2021     Redactie en foto leerlingen Graaf Engelbrecht

 

In deze coronacrisis zijn veel mensen eenzaam, in het bijzonder ouderen. Daarom hebben leerlingen van Graaf Engelbrecht interviews afgenomen bij deze ouderen om de eenzaamheid iets te verlichten. Joke, de oma van Suze, is deze week aan de beurt om iets te vertellen.

 

Suze: “Zou je wat aan mij kunnen vertellen over de oorlog?”
Joke: “Ik ben in de oorlog geboren. Tijdens de oorlog zaten wij in de kelder. Daar gingen wij zitten als de bombardementen kwamen. We waren met negen man plus vader en moeder dus het was vol in de kelder. Als de bombardementen voorbij waren gingen we gewoon weer terug naar boven, maar er waren toch dikwijls bij ons achter in de wijk huizen gebombardeerd dus dat was best angstig.”

 

Suze: “Kan je je er nog veel van herinneren?”
Joke: “Ja, ik wel hoor. Ja, want toen ik vijf was, was de oorlog pas voorbij. Ik was toch altijd wel een beetje bang als het begon; dan zei mijn moeder altijd ‘Kom vlug, vlug, vlug in de kelder!’ en moesten we snel de kelder in. Maar we hebben nooit honger geleden, dat niet. We hebben altijd goed kunnen eten en drinken.”

 

Suze: “Weet je nog iets van de bevrijding? Wat heb je toen gedaan?”
Joke: “De Amerikanen stonden allemaal met tanks bij ons in de straat, want wij woonden bij het gemeentehuis. We kregen weleens kauwgom van ze. Ze hadden namelijk snoepjes en kauwgom. Dit is wel een gek verhaaltje, maar dan zeiden ze ‘Joke come’ en ik verstond ‘Joke kauwgom’. Dan dacht ik ‘Joke come?’ Maar ze bedoelden natuurlijk gewoon ‘Joke kom maar’. Gelukkig zijn we goed uit de oorlog gekomen.”

 

Suze: “Hoe heb je het na de oorlog weer opgebouwd? Moest je ergens met het gezin heen gaan of kon je gewoon in je eigen huis blijven?”
Joke: “We konden nog in ons eigen huis blijven. Verschillende ruiten waren wel kapot en waren met hout dichtgemaakt. We hebben een opa en oma binnen gehad, die waren gebombardeerd. Dat waren de vader en moeder van mijn vader. Ze hebben toen een tijdje bij ons ingewoond. Ze mochten bij ons zolang blijven totdat het daar bij hun weer rustig was. Voor de rest is het allemaal goed gegaan en zijn we weer naar de kleuterschool gegaan. Dat was als je vier of vijf jaar was. Dus na de oorlog mochten we naar de kleuterschool.”

Terug Schrijf reactie

Werken in de horeca? Klik hier!

 

  

 

Poppelaars Tuincentrum

Aardbeienkwekerij Van de Riet

Kledingreparatie Stomerij

 

 

 

Ga naar Overig Nieuws >>

 

^ Naar boven