Last van de eikenprocessierups? Zo meld je dat!

24 juni 2021     Ingezonden bericht

De meest beruchte harige monstertjes zijn er weer! De eikenprocessierupsen eten niet alleen de boom kaal, je krijgt ook heel veel jeuk van hun haartjes. De gemeente Breda probeert met man en macht de rups te bestrijden door het ophangen van vogelkastjes, het uitzetten van gaasvliegen en lieveheersbeestjes en het wegzuigen van de volwassen nesten.

 

Voetballen bij NAC in de zomervakantie

24 juni 2021     Ingezonden

Drie dagen voetbalplezier in een mooi NAC Breda Soccer Camps tenue, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes leren kennen én je voetbalvaardigheden ontwikkelingen. Het gebeurt allemaal tijdens de verschillende NAC Breda Soccer Camps in de zomervakantie.

Online musiceren en contact houden met andere muzikanten

23 juni 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto Ton van Doorn

Allround muzikant Milaunus Ambeua, beter bekend als Ilo, heeft na anderhalf jaar eindelijk weer met zangeres Yvette Dielemans op 19 juni mogen optreden in Buurthuis Gageldonk. Samen vormen zij het duo High Time Music.

Team Graaf Engelbrecht op de fiets voor Join4Energy

07 juni 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto’s Alex De Vliegere

 

Dit jaar geen beklimming van de Mont Ventoux. Het team Graaf Engelbrecht vertrok op donderdag 2 juni om 10.30 uur op de fiets naar Almelo.

Het team bestaat uit docenten Rob Goossens, Sjoerd Schouw en Ellen Wilms (begeleider en organisator) en (oud)leerlingen Jaimy van Gils, Joris, Tineke en Florine Henewerth, Danice Willeboordse en Casper van de Bent en trainers Coen Vos en Michel Boukens.

 

De reis duurt drie dagen. De eerste en tweede dag rijden ze tachtig kilometer. Ze maken stops op campings in Tiel en Apeldoorn om vervolgens op zaterdag de eindbestemming te kunnen bereiken bij een gezinsvervangend tehuis in Almelo. Daar woont een kind met een energiestofwisselingsziekte, waarvan de ouders zich optimaal inzetten voor de stichting Join4Energy. Bestuursleden van deze stichting zullen uit handen van het team van Graaf Engelbrecht een cheque ter waarde van 15.000 euro krijgen ten bate van onderzoek naar deze ziekte.

 

Leerlingen en docenten van de middelbare school Graaf Engelbrecht zetten zich al tien jaar in voor de stichting Join4Energy. Docent Ellen Wilms is de kartrekker voor dit project. Zij heeft van dichtbij meegemaakt wat deze energiestofwisselingsziekte met kinderen en het gezin kan doen. Iedere week worden er een of twee kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Je laadt niet op en loopt snel leeg. Soms krijgen kinderen na het lopen van 50 meter het gevoel dat zij een marathon hebben gelopen. Ze zijn totaal uitgeput! Veel kinderen overlijden vóór hun tiende levensjaar of worden niet ouder dan achttien jaar. De groep patiënten is relatief klein en is voor de farmaceutische industrie niet interessant genoeg om een medicijn te ontwikkelen.


Acties

Stichting Join4Energy maakt zich hard om geld te genereren voor onderzoek. Er worden diverse ludieke acties georganiseerd hiervoor. Zogezegd doet de middelbare school al tien jaar mee door om de twee jaar de Mont Ventoux te beklimmen met een team van leerlingen en docenten. Door de corona kan dat dit jaar niet doorgaan. Het geld dat vorig jaar bij elkaar is gehaald door onder meer de verkoop van speculaaspoppen, het sponsorgeld dat het team had ingezameld voor de reis naar Frankrijk vorig jaar die niet is doorgegaan, en een actiedag die twee jaar geleden was georganiseerd, is het team nu onderweg met een cheque ter waarde van 15.000 euro. Zij waren ietwat gespannen, maar hadden er donderdagochtend vooral veel zin in. Gehuld in een shirt met de naam van Join4Energy erop gingen de elf teamleden op weg. Maar eerst wilden de drie gezinsleden Florine (19), Joris (16) en Tineke (17) Henewerth wel vertellen waarom zij drie dagen zadelpijn gaan riskeren voor dit goede doel. Florine heeft al twee keer de Mont Ventoux beklommen en vond het zó tof! “Je ontmoet gezinnen met kinderen die aan de ziekte lijden en dat maakte de klim van deze berg alleen maar nog meer bijzonder. Van dichtbij kan je zien en voelen hoe belangrijk het is dat de wetenschap onderzoek doet naar deze ziekte.”

 

Oefenen

Joris doet mee omdat hij de enthousiaste verhalen van zijn zus Florine had gehoord. “Ik vind het wel jammer dat wij dit jaar niet naar Frankrijk kunnen gaan, maar dit is een leuk alternatief. Wij zijn allemaal best wel sportief. Op zondagochtend hebben wij samen enkele kilometers gefietst om wat zitvlees te krijgen.” Tineke staat te glunderen. “Ik heb er echt zin in. Ik heb een keer de Mont Ventoux beklommen en vind het ook jammer dat het dit jaar niet kan. Ik zit niet meer op deze school, maar Florine en ik zijn gevraagd om mee te fietsen.” Trainer Coen Vos controleert nog even zijn banden. “De trainingen zijn dit jaar anders gegaan. Door de RIVM-maatregelen mochten wij niet samen sporten. Ik heb alle deelnemers een trainschema gemaild, zodat zij zelf hun lichaam op deze fietstocht konden trainen. Ik ben geen professionele fietser, maar in het dagelijks leven ben ik een ambtenaar die in zijn vrije tijd samen met Michel, de man van Ellen, vele kilometers fietst.” Het startsein wordt door middel van een klein confettikanon gegeven en daar gaan ze…op de pedalen naar hun eindbestemming.

 

W: graafengelbrecht.nl

W: join4energy.nl

 

   

 

  

Terug Schrijf reactie

 

  

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek

Aardbeienkwekerij Van de Riet

Kledingreparatie Stomerij

 

 

Vacaturebank

 

Ga naar Overig Nieuws >>

 

Mini's:

^ Naar boven