Last van de eikenprocessierups? Zo meld je dat!

24 juni 2021     Ingezonden bericht

De meest beruchte harige monstertjes zijn er weer! De eikenprocessierupsen eten niet alleen de boom kaal, je krijgt ook heel veel jeuk van hun haartjes. De gemeente Breda probeert met man en macht de rups te bestrijden door het ophangen van vogelkastjes, het uitzetten van gaasvliegen en lieveheersbeestjes en het wegzuigen van de volwassen nesten.

 

Voetballen bij NAC in de zomervakantie

24 juni 2021     Ingezonden

Drie dagen voetbalplezier in een mooi NAC Breda Soccer Camps tenue, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes leren kennen én je voetbalvaardigheden ontwikkelingen. Het gebeurt allemaal tijdens de verschillende NAC Breda Soccer Camps in de zomervakantie.

Online musiceren en contact houden met andere muzikanten

23 juni 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto Ton van Doorn

Allround muzikant Milaunus Ambeua, beter bekend als Ilo, heeft na anderhalf jaar eindelijk weer met zangeres Yvette Dielemans op 19 juni mogen optreden in Buurthuis Gageldonk. Samen vormen zij het duo High Time Music.

De zwembroers maken wederom hun opwachting bij zwembad Wolfslaar

07 juni 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto Alex De Vliegere

 

U ziet ze regelmatig door de wijk lopen of bij buurtactiviteiten hun assistentie verlenen, de jongeren van Grote Broer/Grote Zus. Samen met de jongeren uit de buurt zorgen zij voor een leefbare wijk. Met als doel om de veiligheid in de wijk te bevorderen, jeugdoverlast te voorkomen en de jongeren een toekomstperspectief te bieden.

 

Niet alleen in de wijk zijn ze actief, maar ook er buiten. Bij Grote Broer/Grote Zus werkt men met verschillende jongeren vanuit allerlei disciplines. Vanuit het grote netwerk van Grote Broer/Grote Zus worden ze ingezet bij allerlei projecten. Zo zijn ze ook zes jaar geleden via Optisport terechtgekomen bij zwembad Wolfslaar, een familiebad aan de rand van Breda. Tijdens het zwemseizoen, dat loopt van mei tot en met september, zorgen dit jaar Marieke en de zwembroers Kennedy, Rick, Tom en Nathaniël ervoor dat iedereen daar op een gezellige en veilige manier  kan recreëren.

 

Gedragscorrectie

In deze coronatijd zijn de regels aangepast. Marieke van Leeuwen (22 jaar) en Kennedy Farimoyo (20 jaar) zijn twee jongeren binnen Grote Broer/ Grote Zus, en doen namens de zwembroers hun verhaal. Marieke is het aanspreekpunt tussen de leiding van het zwembad en de zwembroers. Zij is de vraagbaak voor de zwembroers, coördineert en zorgt dat de leiding van het zwembad de lijst van beschikbaarheid van de zwembroers in hun bezit krijgt. De taken van de zwembroers zijn: jongeren op hun gedrag aanspreken, sociale contacten leggen, toezicht houden, zorgen dat er niet over het hek wordt geklommen en indien nodig mensen redden.


Zwemtest

“Om zwembroer te worden moet je minimaal achttien jaar zijn”, begint Marieke het gesprek. “Na een pittige zwemtest, waarin je de vaardigheden moet laten zien die nodig zijn om de veiligheid van de zwemmers te waarborgen, een inwerkperiode en het volgen van een EHBO-cursus mag je bij een bad staan om toezicht te houden. Verder lopen we rond om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt. We dragen herkenbare kleding. We staan via oortjes met alle teamleden in verbinding en kunnen zo snel anticiperen. We worden echt in het zwembadteam opgenomen en zijn een grote familie. Ik kan er echt van genieten als ik het plezier van de badgasten zie. Als het heel erg warm is, vraag ik kinderen weleens om vlak bij mij een bommetje te maken, zodat ik wat verkoeling krijg. We sluiten het zwemseizoen altijd af met een gezellige barbecue.” Kennedy: “Ik ben zwembroer geworden, omdat ik van contacten met anderen houd. Door mijn werkzaamheden als Grote Broer ken ik een hoop jongeren. Het is leuk om hen dan in het zwembad tegen te komen. Als zwembroer zijn we preventief bezig, we laten jongeren zien dat we aanwezig zijn. Zej kunnen en mogen alles aan ons vragen. Als er problemen zijn, proberen we dat door middel van een gesprek op te lossen. Bij calamiteiten kunnen we de beveiliging waarschuwen. Als we ons werk goed doen, bestaat er ook een mogelijkheid dat we daarna gevraagd worden om bij het binnenzwembad of bij de schaatsbaan te komen werken, dat is een leuk vooruitzicht.”

F: grotebroer.haagsebeemden

Terug Schrijf reactie

 

  

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek

Aardbeienkwekerij Van de Riet

Kledingreparatie Stomerij

 

 

Vacaturebank

 

Ga naar Overig Nieuws >>

 

Mini's:

^ Naar boven