Haagse Beemden Nieuws
HBNieuws
 • Bezorgklachten
 • Organisaties HB
 • Uw artikel invoeren
 • Nieuwsbrief


 • ;
  ;
  HBNieuws

  Dauwtrappen in alle vroegte

  Het is een al lang bestaande traditie, dauwtrappen. In het late voorjaar vroeg opstaan om al dan niet in groepsverband een ochtendwandeling te maken wanneer de dauw nog op de velden, planten en bloemen ligt. Sta vroeg op voor een frisse ochtendwandeling door de ontwakende natuur in en rond de Haagse Beemden.


  Christel Groot-Huiting
  De traditie om te dauwtrappen stamt uit de tijd van de Germanen. Een heidens gebruik om de opleving van de natuur te vieren. Dit werd waarschijnlijk op blote voeten gedaan. De Germanen waren zich bewust van de speciale energie op dit tijdstip van de dag en in deze tijd van het jaar vol groei en bloei in de natuur. In de dauw zou een magische energie zitten. Er werd gevierd dat de opkomende zomer de winter verdrijft.
  HARMONIE Later, in de 19e eeuw, werd het dauwtrappen gelinkt aan de viering van Hemelvaartsdag. Vroeg in de ochtend werden processies gehouden om de Hemelvaart van Jezus te vieren. Nog steeds wordt deze traditie in sommige West-Brabantse dorpen in ere gehouden. In Ulvenhout vertrekt de harmonie ieder jaar op de ochtend van Hemelvaartsdag in alle vroegte naar Meerseldreef, waar ook ontbeten wordt en van de muziek en het samenzijn wordt genoten. Dat heeft zojuist plaatsgevonden, maar er zijn de komende weken nog veel kansen om alsnog te dauwtrappen. Op eigen initiatief, alleen of samen.
  MEER ENERGIE. Sta voor zes uur op, ga wandelen en zie de zon opkomen. Geniet van de schoonheid en stilte aan het begin van de dag. Trek uw schoenen en sokken uit en loop door het frisse gras, nat van de dauw. De niet zo vroege vogels onder ons kunnen natuurlijk ook wat later starten, maar hoe later hoe meer de speciale ochtendenergie afneemt. Het is misschien even wennen om de wekker vroeger te zetten en meteen in actie te komen, maar u zult ervaren dat de beloning groot is. Meer energie in uw lichaam en geest en een positiever gevoel voor de rest van de dag. Gewoon een keer doen.

  Geniet van de energie in de ochtend
  Fotograaf: Christel Groot-Huiting

  Reageren op dit artikel klik hier

  HBNieuws

  Reacties op artikel

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel  archief Dauwtrappen in alle vroegte