Haagse Beemden Nieuws
HBNieuws
 • Bezorgklachten
 • Organisaties HB
 • Uw artikel invoeren
 • Nieuwsbrief


 • ;
  ;
  HBNieuws

  Uit je hoofd, in je lichaam.

  Edith Bakker woont sinds januari in de Haagse Beemden. Ze komt oorspronkelijk uit Apeldoorn en werkt in Tilburg in de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen. Deze mensen hebben meestal zoveel zorgen aan hun hoofd dat ze nauwelijks aan zichzelf toekomen. Edith zette met een collega een groep op om hieraan te werken. In de Haagse Beemden startte ze als Wonen+-project volgens hetzelfde format een vrouwengroep op.


  Alex De Vliegere
  De ochtend begint met een gespreksrondje over wat je verwachtingen zijn en hoe je erbij zit. "Effe landen", zegt deelneemster Rosette Caron. Alle deelneemsters steken een kaars aan als persoonlijk baken voor de ochtend. Het draait even alleen maar om jezelf. Zo wordt er een aangenaam rustpunt gecreëerd. ‘Bij jezelf blijven’ is sneller gezegd dan gedaan. We leven in een hectische wereld vol uitwendige prikkels. Er wordt gebruikgemaakt van yogaoefeningen, ontspanningsmeditatie, mindfulnesstechnieken en bijvoorbeeld gesprekken naar aanleiding van een getrokken kaart.

  STILTE
  Deelneemster Anita Jansen is er voor de tweede keer bij. Na lange tijd vijf dagen per week te hebben gewerkt, is ze thuis komen te zitten. Ze vindt het belangrijk sociale contacten te leggen. “Edith heeft een prettige stem”, zegt ze. Rosette werd tien jaar geleden door de liefde vanuit Den Haag naar Breda gelokt, ze wil niet meer terug. Ze beaamt: “Bij jezelf blijven is best wel lastig. Je gedachten gaan alle kanten op. Omgevingsgeluiden, zoals bijvoorbeeld die van de airco, kunnen heel dominant overkomen. Mensen zijn soms bang van stiltes.”

  DOEL
  Edith stelt zich ten doel: “Een plek creëren waar verbinding kan ontstaan. Het draait allemaal om jezelf. Er gebeuren continu dingen in je leven. Deze moet je verwerken om te voorkomen dat ze gaan opstapelen en op den duur fysieke barrières worden. Kom ervaren hoe het is om stil te staan bij je eigen innerlijke wereld. Geen druk, luister naar jezelf en neem dat serieus.” De ochtenden worden om de twee weken op woensdag georganiseerd in Ontmoetingscentrum De Sleutel. De inloop is vrij, aanmelden is voorlopig niet nodig. Er is ruimte voor tien deelneemsters.

  F: desleutelbreda


  Een lichtje voor alle aanwezigen.
  Fotograaf: Alex De Vliegere

  Reageren op dit artikel klik hier

  HBNieuws

  Reacties op artikel

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel  archief Uit je hoofd, in je lichaam.