Geen vlees, geen vis! Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 20 minuten. Beste lezer, u bent recepten gewend die niet te moeilijk zijn om te bereiden. Maar..., dit gerecht is zó super makkelijk om te maken.... én nog lekker ook! Geweldig toch?
Het originele recept is zonder vlees of vis. Mocht u tóch behoefte hieraan hebben dan kunt u dat simpel extra toevoegen, maar, geloof me, zonder vlees of vis is dit pasta gerecht al zó smakelijk! Probeer het maar en laat maar weten wat u ervan vond.
Garofalo radiatori pasta wordt gedroogd bij temperaturen die niet hoger zijn dan 85 graden. De droogtijden variëren, afhankelijk van de grootte, van 4 uur voor korte pasta tot 14 uur voor lange pasta. Garofalo betekent, ‘anjer’. Het is eigenlijk een bijnaam voor iemand die een anjer droeg! De pasta heeft de authentieke en gezonde smaak van biologisch griesmeel van harde tarwe. Radiatori zijn kleine, gedrongen pastavormen; men zegt dat ze op radiatoren van oude voertuigen en oude machines lijken! De pasta wordt bij de bereiding getrokken door een bronzen mal om een poreus en ruw oppervlak te krijgen. De cilinder en de ‘golvende vleugeltjes’ zorgen ervoor dat de saus goed hecht aan de pasta!
Pijnboompitten
Dit zijn de zaden van een den. Er zijn ongeveer twintig dennensoorten waarvan de zaden groot genoeg zijn om geoogst te worden voor de verkoop. De Pinus Pinea uit Italië en de Pinus Armandii uit China zijn zéér geschikt hiervoor. Pijnboompitten zijn een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren die het cholesterol gehalte in het bloed laten dalen. De pijnboompit bevat veel vitamine E, K,; koper, ijzer, mangaan en omega 3. Pijnboompitten zijn best prijzig. Dit komt onder andere omdat ze moeilijk te oogsten en te verwerken zijn. De schil is hard en moet handmatig verwijderd worden... erg arbeidsintensief dus. Mensen met een notenallergie tolereren wel zaden zoals de pijnboompit, sesam, zonnebloem en pompoen. Eet er niet meer van dan 30 gram per dag. China is overigens de grootste producent.
Weetje: in de pijnboompit zit het stofje pinoleenzuur wat je hongergevoel vermindert! Je kunt pijnboompitten rauw eten maar kort roosteren in een koekenpan komt de smaak ten goede!
De Roma-tomaat of Roma is een pruimtomaat die gewoonlijk wordt ingeblikt/geproduceerd voor tomatenpuree vanwege zijn slanke- en stevige karakter. Roma tomaten worden geteeld in de Verenigde Staten, Mexico, Australië en Groot Brittannië. Ze zijn een bron van vitamine C en rijk aan vezels. Tomaten dragen mede hierdoor sowieso bij aan een gezonde stoelgang.
Ricotta is een witte- zachte en frisse Italiaanse ‘kaas’ van koeien- of schapenmelk met een milde zachtzoete smaak. Ricotta heeft een laag zout- en vetgehalte. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de manier waarop ricotta gemaakt is. Het wordt gemaakt van de ‘wei’ (de vloeistof die overblijft na het stremmen, indikken, van de melk) die overblijft nadat deze is gescheiden van de ‘wrongel ‘. Wrongel zijn de samengeklonterde eiwitten in de melk. Strikt genomen is ricotta dus geen kaas maar een bijproduct hiervan.
Weetje: in de Joodse keuken in Rome is ricottataart een delicatesse!
Ingrediënten
400 gram Garofalo radiatori pasta; 1 bakje basilicum (20 gram); 2 teentjes knoflook; 50 gram pijnboompitten; 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt; 100 ml olijfolie, extra vierge; 6 rijpe roma-pruimtomaten; peper; 200 gram ricotta, vijzel en staafmixer.
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Stamp in de vijzel de basilicum blaadjes fijn. Voeg de knoflook, pijnboompitten, 2/3 van de Parmezaanse kaas en de olijfolie toe en stamp dit tot een smeuïge puree.
- Halveer de tomaten (hou het kroontje vd tomaat altijd aan de zijkant alvorens te snijden, zo blijven de plakjes compact) en verwijder de zaadlijsten. Pureer met de staafmixer de tomaten en ricotta tot een smeuïge saus; voeg eventueel een scheutje water of citroen toe. Meng het tomaten-ricottamengsel door het basilicummengsel.
- Giet de pasta af, schep de pesto erdoor en breng op smaak met wat peper.
- Serveer de pasta en doe de rest vd Parmezaanse kaas in een bakje om nog verder over de pasta te strooien.
Eventueel een frisse komkommer- of tomatensalade met mozzarella erbij... Eet smakelijk!
Voedingswaarden per portie
839 kcal, 43 gram vet, 12 gram verzadigd; 81 gram koolhydraten, 9 gram suikers; 2 gram vezels; 31 gram eiwitten; 150 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;
Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;
Italië: Vermintino, droge witte wijn;
Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;
Frankrijk: Cabernet Sauvignon; droge rode wijn;
Frankrijk: Shiraz droge rode wijn;
Italië: Campania, droge rode wijn;
Italië: Chianti, volle droge rode wijn;
Portugal: Vichigal Lisboa Reserva, droge rode wijn;
Portugal: Prunus Dão Tinto, droge rode wijn.