Toneelgroep Haagse Beemden komt op vrijdag 20 en zaterdag 21 december om 20.00 uur met een nieuwe productie op de planken: ‘De vier oudjes die niet dood wilden’. Een bewerking van een toneelstuk geschreven door Suzanne van Lohuizen (1953-2019). De uitvoering vindt plaats in Buurthuis Gageldonk. Kaarten zijn vanaf 22 november via de website te bestellen.
Toneelgroep Haagse Beemden is in oktober 2021 opgericht door Bert van Gerven. Hij is al negenendertig jaar als regisseur werkzaam en heeft ruim honderdvijfentwintig producties op zijn naam staan. Zelf heeft hij ook tweeënveertig jaar als acteur op de planken gestaan en kan zijn expertise daardoor goed overdragen aan de acteurs. Bert vertelt: “Ik heb voor dit toneelstuk gekozen, omdat mijn voorkeur uitgaat naar absurdistische toneelstukken. Dit omdat het om items gaat, die in het normale leven niet echt voorkomen. Daardoor ontstaan er leuke scènes. Ondanks de titel van dit toneelstuk, gaat het toch om een luchtige eenakter. Echt de moeite waard om te bekijken!”
Synopsis
Het toneelstuk gaat over: ‘Vier oudjes die een brief ontvangen die hun wereld op zijn kop zet: deze dag zal hun laatste dag zijn. Aan het einde ervan gaan zij dood, want alle tijd is opgebruikt. De laatste keer tandenpoetsen, haren kammen en de krant lezen. Na pogingen om aan het oordeel te ontsnappen komt er langzaam berusting.’ Bert vervolgt zijn verhaal: “De dood wordt gepresenteerd als een onderdeel van het leven. Als iets waar je met anderen over kunt praten, waar je weliswaar bang voor kunt zijn, maar wat ook mooie kanten heeft. Sinds medio oktober zijn wij bezig met de repetities. Het gaat over vier verschillende type mensen die met elkaar in een huis wonen. Wanneer zij samen terugkijken op hun leven, komen zij tot de conclusie dat zij toch liefdevol en in harmonie met elkaar hebben samengeleefd.”
Bewust maken
“Met dit toneelstuk hoop ik mensen bewust te maken, dat de dood iets is wat bij het leven hoort en dat het belangrijk is hoe je met elkaar in het leven omgaat, zodat je met een goed gevoel kan terugkijken op je leven. Het zit hem vaak in hele kleine dingen. Wanneer de personages beseffen dat zij niet onder het gegeven van de dood uit kunnen, komt de verstilling.” Harry Roufs kruipt in de rol van Diederik, Kees wordt vertolkt door Janni Stehouwer, Olijfje wordt door speelster Yvette neergezet en Jacqueline Paridaans kruipt in de huid van Jodi.
Muzikale begeleiding
Muzikant Milaunus Ambeua is door regisseur Bert van Gerven gevraagd om het toneelstuk muzikaal te onderbouwen. Milaunus: “Ik pas mij aan de sfeer van het moment aan en daar speel ik dan muzikaal op in. Ik heb in het verleden al vaker aan producties meegewerkt. Ik vind het een uitdaging om met mijn muziek de juiste emotie uit te kunnen drukken.” Bert vult aan: “Het toneelstuk wordt geopend met het nummer ‘Time’ van Pink Floyd.”
Voorbereidingen
Om zijn rol als Diederik goed neer te kunnen zetten heeft Harry zijn tekst goed geoefend en tijdens de repetities kon hij zich meer inleven in deze personage. “De dood is onlosmakelijk aan het leven verbonden, dus ook aan ons,” zegt Harry. “Het is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je net een dierbare bent verloren.”
Janni vertelt: “Ik heb mij verdiept in de rol van Kees door de tekst goed te lezen en daarna dat karakter tijdens de repetities te laten ontstaan. Ik vind dat dood en verlies bij het leven hoort en dat het daarom een mooi thema is.”
Jacqueline: “Ik leer mijn tekst om Jodi goed neer te kunnen zetten tijdens mijn ritten in de auto. Bij de stoplichten spiek op mijn briefje om te kijken of ik het goed heb. Voor de rol leef ik mij ook in hoe het is om te leven in het groepswonen van vier tachtigplussers. Hoe de sfeer is, de zorg voor elkaar en waar de onderlinge irritaties kunnen liggen.”
Yvette die de rol van Olijfje vertolkt zegt: “Ik probeer zoveel mogelijk in de huid van mijn personage te kruipen. Spelen met de dood is grappig gezegd en past wel bij het stuk, omdat die oudjes dat eigenlijk ook doen. Het stuk is herkenbaar, van wat ik zag, als de dood in mijn omgeving dichterbij kwam. De worsteling en dan toch de aanvaarding en uiteindelijk het loslaten van alles wat je dierbaar is! Dat maakt het een interessant stuk om te spelen. Op het toneel ben ik de persoon en dan komt de emotie vanzelf.” Bert hoopt op een goede opkomst voor het toneelstuk. “Het is een leuk thema. Het toneelstuk zit vol met afwisselende emoties en het is zeker de moeite waard om te komen kijken. Meer informatie kan men vinden op de website!”
W: toneelgroephaagsebeemden.com