In het kader van de tachtigjarige herdenking van de bevrijding van Breda geeft Stichting PostSchool een boek uit met verhalen van Bredanaars die de oorlog en de bevrijding als kind hebben meegemaakt.
In “We waren niet echt bang, daar waren we te jong voor” delen deze laatste ooggetuigen hun herinneringen aan gebeurtenissen die tachtig jaar geleden plaatsvonden maar nog in hun geheugen gegrift staat.
Over het boek
Zeventien bewoners uit Breda en omgeving vertellen openhartig en vanuit de eigen beleving hoe het was om als kind of jongere de oorlog en de bevrijding mee te maken. Zij waren vaak nog net te jong om te begrijpen wat er om hen heen gebeurde.
Samenstelling: Joos Priem, voorzitter van stichting PostSchool; 124 pagina’s, full color, vanaf 2 oktober verkrijgbaar in alle boekwinkels van Breda, voor de actieprijs van € 12,50
Urgentie en relevantie
De laatste ooggetuigen van de oorlog en de bevrijding delen hun herinneringen met iedereen in Breda en omgeving. Tijdens het afleggen van de interviews en het maakproces van het boek overleden twee geïnterviewden. Dit onderstreept de noodzaak om de waardevolle getuigenissen te delen en vast te leggen voor latere generaties.
Boek, tentoonstelling, lezing., colleges
In Breda gaat vanaf eind oktober de viering van tachtig jaar vrijheid van start. Het verschijnen van het boek is het startsein voor het PostSchool project Bevrijding... en dan? Onderdeel van het project is de gelijknamige tentoonstelling in Vredenbergh, met tastbare herinneringen van de mensen die geïnterviewd zijn en met voorwerpen uit het Maczek Memorial Breda. Daarnaast laat de Brabantse kunstenaar Renée van Oploo werken zien die gerelateerd zijn aan het onderwerp ‘bevrijding’. De tentoonstelling loopt van 2 oktober tot en met 30 november. Op meerdere momenten zijn rondleidingen georganiseerd.
Over de PostSchool
Stichting PostSchool, richt zich op mensen die behoefte hebben aan intellectuele uitdaging en maatschappelijke participatie, die graag willen blijven leren en kennis willen delen, en openstaan voor nieuwe ontmoetingen. De PostSchool is er voor mensen die geïnteresseerd zijn in de actualiteit, maar ook graag lezen en praten over culturele, filosofische en geschiedkundige onderwerpen.
De PostSchool biedt collegereeksen aan op het gebied van kunst, cultuur(geschiedenis), letteren, filosofie en actualiteit in historisch perspectief, in een kleine groep.
“We vinden het belangrijk om mensen aan te spreken op hun kracht, om hen te laten zien dat hun ervaringen en kennis ertoe doen. Door ruimte te creëren om elkaar te ontmoeten en kennis te delen, blijven we in dialoog met elkaar“, aldus Mayke Breukers en Joos Priem, oprichters van de PostSchool.
www.postschool.nl