Aanhoudende vertraging bij pakketdiensten

11 december 2023     Ingezonden bericht

Na de hectiek van Cyber Monday en Black Friday blijft de e-commerce sector worstelen met vertragingen in pakketleveringen. Recent onderzoek van Sendcloud onthult een opmerkelijke daling in de tijdige bezorging van pakketten, met slechts 53 procent van de zendingen die de volgende dag aankomen. Deze trend benadrukt de toenemende uitdagingen in de logistieke sector en wijst op alternatieve oplossingen zoals het gebruik van pakketpunten.

Excel of beter ExSNEL: 5 tijdbesparende tips (2)

11 december 2023     Redactie en afbeelding Tanja Cavalj√©

Hoewel ik in de auto snelwegen het liefst vermijd, ben ik tijdens mijn werk altijd op zoek naar de snelle weg. Er zitten tenslotte maar 24 uren in een dag en ik heb altijd wel voor 32 uur ideeën en plannen. Jij ook? Mooi, want deze keer deel ik Excel-tips met je, waarmee je tijd bespaart. Met natuurlijk ook een handige zo-doe-je-dat-video per tip.

Een opgeruimd huis brengt rust

10 december 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Er zijn weleens omstandigheden in het leven waardoor u het even niet ziet zitten. Denk aan het verlies van een dierbaar persoon, het verlies van een baan, ziekte of een burn-out. Dan is misschien opruimen van het huis het laatste waar u aan denkt. Voordat u het weet is het zó erg en kunt u het alleen niet meer overzien. Dan is het handig om gebruik te maken van een professional organizer (opruimcoach). Ingrid Gerretse is al vanaf 2019 de persoon die op verschillende adressen haar hulp heeft aangeboden.

Zwammen zijn niet zo onschuldig

16 november 2023     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

 

Als het blad valt en bomen omwaaien, als de zwammen en paddenstoelen steeds meer zichtbaar worden dan weet je dat het herfst is. Sommige mensen vinden de natuur in de herfst op hun mooist. De verschillende kleuren bladeren van lichtgeel, groen, bruin en dieprood maken er een rustiek plaatje van als je op pad gaat. De geur van rottend blad is een van de geuren die ondanks het rotten, als aangenaam wordt ervaren.

Iets anders is dat met de zwammen. Bij de 'rode touwen' aan het Rustenburgpad is een forse boom aan zijn einde gekomen na de laatste najaarsstorm van afgelopen week. Het was niet dat de boom nou zo oud was, alhoewel hij een flinke stam had, maar als je naar het trieste plaatje kijkt van de afgescheurde stomp die nog overeind staat, dan begint zich een verhaal te ontvouwen.

Het verhaal van de platte tonderzwam en de populier… of was het een wilg? De boom heeft in ieder geval de strijd verloren van deze parasiet. Want dat is de tonderzwam, een echte parasiet. Hij teert op zijn gastheer, vreet hem van binnenuit op en uiteindelijk bezwijkt deze.

 

De tonderzwamsporen verspreiden zich in het voorjaar zodra de temperatuur boven de 6 graden komt. Ze hechten zich bij voorkeur aan loofboomhout van de beuk, populier, wilg en soms ook wel de esdoorn. Ze veroorzaken witrot in de boom waardoor de stam, zoals je kunt zien op de foto's, helemaal week wordt en gaat rotten. Dan is er enkel nog een flinke storm nodig om de boom te vellen. Het hout is zwak en vezelachtig geworden en verliest zijn stevigheid en draagkracht.

De tonderzwam heeft hier overigens geen last van. Na het doden van zijn gastheer gaat hij over in een andere staat die saprofyt genoemd wordt. Hij voedt zich met de resten van de stomp en verspreidt weer zijn sporen. Op zoek naar een volgend slachtoffer. Menig knotwilg is hier de dupe van geworden in onze wijk.

Wist je dat ze van de tonderzwam vroeger poeder maakten en bewaarden in zogenoemde tondeldoosjes. Mensen droegen die tondeldoosjes bij zich om vuur aan te maken. Het gedroogde poeder is erg brandbaar en met wat vuursteentjes kon je zo makkelijk een vuurtje aan krijgen.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Kerstmis - Boerderijwinkel van de Kieboom - 21 nov / 21 Dec 2023

BSO De Wildert: algemene advertentie

Verkenners

Tuincentrum Poppelaars - Online bloemen bestellen

Online bloemen bestellen bij Tuincentrum Poppelaars


 


 

 

 

 

^ Naar boven