Opening buurtpunt De Bezemsteel

26 september 2023     Ingezonden door Haagse Beemden Verbindt

Op zaterdag 7 oktober wordt Buurtpunt de Bezemsteel geopend. Dit was drie jaar geleden één van de plannen van het bewonersnetwerk Haagse Beemden Verbindt.

Campagne Eén tegen eenzaamheid

26 september 2023     Ingezonden bericht

Bijna de helft van de Noord-Brabanders voelt zich wel eens eenzaam. 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Daarom start eind september de campagne Eén tegen eenzaamheid. 

Pennetje - Prinsjesdag is weer voorbij

25 september 2023     Column Pennetje – Foto Geert Dekkers

Het kleurrijke feestje met koetsen zonder discriminerende plaatjes, paarden, soldaten, lakeien, jongens met strak loerende blik in hun zondagse pak met een keur aan wapentuig onder hun jasje, tonnen zand, kilometers kabel in de tramrails, omgekeerde driekleuren en fluitconcerten is voorbij. Vraag me niet wat dit heeft gekost, maar ik denk dat dit wel goede uitkomst had kunnen financieren voor die miljoen+ mensen met een veel te krappe beurs.

Vrouwenkoor Breda bestaat 25 jaar

16 september 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer en Peter Verheyden

 

Vrouwenkoor Breda heeft dit jaar hun 25-jarig jubileum en dat vieren zij met een optreden op 8 oktober van 14.00 – 17.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum De Koe in Princenhage in samenwerking met het bevriend mannenkoor ‘Heerenleven’. Enkele drijvende krachten van het koor zijn voorzitter José Verheyden, dirigent Marion Komen en Margreet van Egmond die deel uitmaakt van de feestcommissie. Tijd om nader kennis te maken met hen.

 

Bij de bar in Sociaal Cultureel Centrum ’t Kraaienest bijt voorzitter José Verheyden de spits af. “Ik ben sinds 2009 voorzitter van dit koor”, begint zij haar verhaal. “Ik ben gehuwd met Peter en heb een zoon, een dochter en ik ben trotse oma van mijn kleinkinderen. Ik ben sopraan en wilde heel graag zingen en zodoende ben ik op zoek gegaan naar een koor. Zingen is zó ontspannend en geeft mij heel veel energie. Daarom zing ik ook bij een ander koor Si on Chantait. Het is heel leuk om in het bestuur te zitten van het Vrouwenkoor Breda en te zien dat het koor goed gedijt. De sfeer is altijd heel gezellig.”

 

Margreet van Egmond heeft gewerkt als docent op een basisschool en is sinds 2021 met pensioen. “Ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen. Ik zocht naar een leuke vrijetijdsbesteding en kwam door medekoorlid Shirley in 2022 bij het Vrouwenkoor Breda terecht”, vertelt Margreet. Ik heb eerst een stemtest gedaan en mocht als sopraan bij het koor. Van zingen word ik heel blij! Het is ook goed voor je gezondheid (redactie: oxytocine is een geluksstofje dat vrijkomt) en ik krijg er heel veel energie van. Ik maak deel uit van de feestcommissie en wij organiseren ledenactiviteiten. Wij zijn laatst ter ere van ons jubileum bij kasteel Bouvigne geweest en hebben daar de tuin bezichtigd en een quiz gedaan. Met alle leden zijn wij ook uit eten geweest om ons jubileum te vieren. Wij hebben altijd veel plezier tijdens de repetities.”

Marion en José vullen aan dat het bestuur ook erg blij is met Margreet en haar inzet voor het koor.

 

Humor
Dirigent Marion Komen is al drieëntwintig jaar verbonden aan het Vrouwenkoor Breda. Doordat zij bij een ander koor inviel voor een zieke dirigent werd zij ook voor het Vrouwenkoor gevraagd. In totaal dirigeert Marion vier koren en ze heeft laatst bij een ander koor haar 25-jarig jubileum gevierd. “Ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen”, zegt Marion. “Ik werk hard aan de muzikale ontwikkeling van mijn kleinkinderen.” Zij laat lachend een filmpje zien waarin haar kleinkind van drie maanden meezingt met een kinderliedje. “Doordat ik een andere zieke dirigent verving ben ik er eigenlijk ingerold. Ik had geen opleiding en dirigeerde op mijn gevoel. Inmiddels heb ik de meerjarige dirigentopleiding afgerond en volg ik nog steeds diverse cursussen. De repetities zijn altijd heel gezellig. Wij hebben veel humor.” Margreet en José vullen aan, dat Marion degene is met de meeste humor.

 

Repertoire
“Wij hebben het heel gezellig”, vervolgt Marion. “Het is zo leuk, omdat wij elkaar al twintig jaar kennen en een goede band met elkaar hebben. Wij delen lief en leed met elkaar. Maar nieuwe leden passen ook feilloos binnen ons koor.” Margreet beaamt dat. “De gemiddelde leeftijd is zestig, maar wij proberen ook wat jongere leden aan te trekken. Ons repertoire is heel breed van liedjes van Yentl en de Boer, Robert Long, Rhythm of Life tot muziek van Queen. Ook brengen wij filmmuziek ten gehore. Daarnaast hebben wij een uitgebreid kerstrepertoire waarmee wij rond de kerstperiode langs verzorgingshuizen gaan. Ons koor bestaat uit sopranen, mezzosopranen en alten en onze vaste pianist is Jan-Marie Wouters. Wij zingen meestal driestemmig of soms vierstemmig, dat ligt aan het arrangement.”

 

Succesvol
Volgens de drie dames dankt Vrouwenkoor Breda haar succes aan de goede sfeer. Het leuke repertoire en de goede pianist Jan-Marie. “Wij stralen een eenheid uit en geven het publiek heel veel energie als wij optreden.” Jaarlijks komt een zangpedagoge langs om met de koorleden de zangtechnieken door te nemen. En regelmatig geeft Marion workshops en cursussen.

Op maandagmiddag wordt er gerepeteerd in SCC ’t Kraaienest van 13.30 tot 15.30 uur. Op dit moment bestaat Vrouwenkoor Breda uit achtentwintig leden. Zij zingen in meerdere talen waaronder: Nederlands, Frans, Zweeds, Russisch, et cetera. Tijdens het optreden op 8 oktober in SCC De Koe exposeert koorlid en kunstenaar Marika Schute een aantal van haar kunstwerken.

F: vrouwenkoorbreda

 

Terug Schrijf reactie

Reacties:

16 september 2023 - 11:53:10
Annelies Coertjens

Jammer dat ik green stem heb, lijkt me heel gezellig (Shirley )

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Herfstvakantie- Boerderijwinkel van de Kieboom - 18 sep / 08 okt 23

Moestuinlunches elke zondag in sept en okt bij Landgoed Ulvenhart 28 sept op Landgoed Ulvenhart

Dinerconcert 28 sept  op Landgoed Ulvenhart

BSO De Wildert: Verrekijkers

Tuincentrum Poppelaars - Online bloemen bestellen

Online bloemen bestellen bij Tuincentrum Poppelaars


 


 

 

 

 

^ Naar boven