Opening buurtpunt De Bezemsteel

26 september 2023     Ingezonden door Haagse Beemden Verbindt

Op zaterdag 7 oktober wordt Buurtpunt de Bezemsteel geopend. Dit was drie jaar geleden één van de plannen van het bewonersnetwerk Haagse Beemden Verbindt.

Campagne Eén tegen eenzaamheid

26 september 2023     Ingezonden bericht

Bijna de helft van de Noord-Brabanders voelt zich wel eens eenzaam. 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Daarom start eind september de campagne Eén tegen eenzaamheid. 

Pennetje - Prinsjesdag is weer voorbij

25 september 2023     Column Pennetje – Foto Geert Dekkers

Het kleurrijke feestje met koetsen zonder discriminerende plaatjes, paarden, soldaten, lakeien, jongens met strak loerende blik in hun zondagse pak met een keur aan wapentuig onder hun jasje, tonnen zand, kilometers kabel in de tramrails, omgekeerde driekleuren en fluitconcerten is voorbij. Vraag me niet wat dit heeft gekost, maar ik denk dat dit wel goede uitkomst had kunnen financieren voor die miljoen+ mensen met een veel te krappe beurs.

Elektrisch boren bij Landgoed Burgst

14 september 2023     Redactie Jolande Rommens – Foto Jan Brouwer

 

De hoogspanningskabels gaan onder de grond, maar hoe doe je dat zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk? Door de nieuwe stikstofregels lopen duizenden bouwprojecten aanzienlijke vertraging op. Om deze situatie te overwinnen, heeft de bouwsector besloten om bouwmaterieel te elektrificeren.

 

Er wordt in de Haagse Beemden geëxperimenteerd met een indrukwekkende elektrische boormachine van 235 ton, die volledig wordt aangedreven door accu's. Deze boor is bezig met het ondergronds leggen van de hoogspanningskabels die nu nog bovengronds over onze wijk hangen.

 

Hoewel elektrische boormachines al vaker worden gebruikt in bouwprojecten, gebeurt dit meestal met dieselgeneratoren voor de energievoorziening. De landelijke netbeheerder Tennet en de aannemer hebben nu echter een opmerkelijke oplossing bedacht om elektriciteitskabels onder de grond aan te leggen zonder enige vorm van uitstoot, ook wel bekend als 'emissieloos'.

 

Het gebruik van de accu-aangedreven elektrische boormachine levert een significante reductie van stikstofuitstoot op, namelijk 60 procent voor het hele bouwproject, maar er moet worden opgemerkt dat niet alle uitstoot volledig wordt geëlimineerd. Dit komt doordat de vrachtwagens die verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van de boormachine, de accu's en ander bouwmaterieel nog steeds op diesel rijden.

 

Er is echter een zilveren randje, aangezien de oplaadhal voor de accu's wordt aangedreven door zonne-energie. Hierdoor kan het project zonder de tijdrovende stikstofvergunning worden voortgezet, wat een vertraging van één tot twee jaar bespaart.

Bouwend Nederland volgt het project met grote belangstelling. "Als je kunt aantonen dat een bouwproject geen negatieve invloed heeft op de natuur in de omgeving, is het niet nodig om een stikstofvergunning aan te vragen. Ik kan me goed voorstellen dat dit het geval is bij deze elektrische boormachine", aldus een woordvoerder.

 Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Herfstvakantie- Boerderijwinkel van de Kieboom - 18 sep / 08 okt 23

Moestuinlunches elke zondag in sept en okt bij Landgoed Ulvenhart 28 sept op Landgoed Ulvenhart

Dinerconcert 28 sept  op Landgoed Ulvenhart

BSO De Wildert: Verrekijkers

Tuincentrum Poppelaars - Online bloemen bestellen

Online bloemen bestellen bij Tuincentrum Poppelaars


 


 

 

 

 

^ Naar boven