Het Paleis van Typografisch Metselwerk

30 maart 2023     Ingezonden door Graphic Matters

 

Graphic Matters presenteert een nieuwe tentoonstelling in samenwerking met Richard Niessen en de Grote Kerk Breda. De tentoonstelling is vanaf 23 april voor het eerst in Nederland te zien en is tot en met 18 juni gratis te bezoeken in de Grote Kerk Breda.

 

In Het Paleis van Typografisch Metselwerk verzamelt ontwerper Richard Niessen grafische voorwerpen. Niet zomaar omdat ze mooi zijn, maar omdat ze kenmerkend zijn voor de wijze waarop grafisch ontwerpers visuele communicatie vormgeven. Van tekens tot ornamenten, van methodes en technieken tot de geschiedenis en de praktijk van het vak.

 

Richard Niessen: “Uit vrees voor het verdwijnen van de grafische cultuur heb ik een imaginair Paleis van Typografisch Metselwerk opgericht. Ik wil hiermee alle vormen van visuele communicatie door de eeuwen heen vastleggen. Van het gebruik van symbolen tot de uitvinding van het schrift. Een van mijn vijf doelstellingen is het tonen van een rijk en divers landschap aan stemmen en handschriften.”

 

Pop-up Museum

Sinds 2015 werkt Niessen aan ‘Het Paleis van Typografisch Metselwerk', oorspronkelijk een imaginair museum. Om de collectie voor iedereen toegankelijk te maken, ontwikkelde hij samen met Graphic Matters een mobiel expositie systeem en een audio guide waarmee hij een persoonlijke toelichting geeft.

De pop-up presentatie bevat werk van bekende Nederlandse ontwerpers als Karel Martens, Hansje van Halem, Wim Crouwel, Harmen Liemburg, Experimental Jetset, Thonik, Moniker en Irma Boom. Daarnaast zijn ontwerpers Ott Metusala (EE), Farah Fayyed (LB), William Jacobson (SE), Edgar Walthert (CH), Benjamin McMillan (UK) en Åbäke (UK) uitgenodigd om nieuw werk te maken.

 

 

Grote Kerk Breda als Het Paleis van Typografisch Metselwerk

De tentoonstelling wordt gepresenteerd door Graphic Matters in samenwerking met de Grote Kerk Breda. De organisaties vinden elkaar op het raakvlak van beeldtaal, ontwikkeling, erfgoed en het vertellen van verhalen. Zowel de Grote Kerk Breda als Het Paleis van Typografisch Metselwerk zoeken de verbinding tussen het heden en verleden. De Grote Kerk Breda is bij uitstek een voorbeeld van een ruimtelijk beeldverhaal; een gebouw gevuld met tekens en symbolen die ruim 700 jaar oud zijn en nog steeds doorwerken in onze huidige visuele communicatie.

De tentoonstelling is speciaal voor deze gelegenheid en locatie uitgebreid met een interactief element; een plek waar ontwerpen ontleed en geanalyseerd worden en bezoekers de relatie tussen de tentoonstelling, de Grote Kerk Breda en hun eigen omgeving onderzoeken. Deze ervaring draagt bij aan een beter begrip van alle tekens en symbolen die in ons dagelijks leven op ons pad komen. Het maakt de bezoekers bewust van de rijkdom en diversiteit van beeldtaal.

 

W: graphicmatters.nl

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven