STEK en Belcrum Beach kleuren oranje tijdens Koningsdag 2023

30 maart 2023     Ingezonden bericht – Fotografie Bonny Hubers van Assenraad

Op donderdag 27 april organiseren STEK en Belcrum Beach van 09.00 tot 16.00 uur samen de Koningsdag vrijmarkt, met lekkers, ambacht en curiosa.

Het Paleis van Typografisch Metselwerk

30 maart 2023     Ingezonden door Graphic Matters

Graphic Matters presenteert een nieuwe tentoonstelling in samenwerking met Richard Niessen en de Grote Kerk Breda. De tentoonstelling is vanaf 23 april voor het eerst in Nederland te zien en is tot en met 18 juni gratis te bezoeken in de Grote Kerk Breda.

FIKS: Weten wat je wil

30 maart 2023     Ingezonden bericht

FIKS helpt jongeren uit Etten-Leur, Breda én Zundert en omstreken het verschil te maken tussen ‘niet weten wat ik wil’ en ‘eindelijk gevonden wat ik wil.’ Samen ontdekken jongeren wat ze willen, waar ze goed in zijn en wat ze liever niet doen. Bij toffe lokale bedrijven en organisaties ontdekken jonge mensen uit de regio Breda in 10 tot 16 weken wat ze écht willen, waar ze goed in zijn en wat ze liever niet doen.

Bezoek An-Nur Moskee

15 maart 2023     Redactie en fotografie Damescollectief / Marijke Smit / Ons Ulvenhout

 

Wij gingen naar Waalwijk, op bezoek in de An-Nur Moskee, een gebedshuis.

 

Alleen tijdens het gebed zijn de mannen en vrouwen gescheiden van elkaar, voor de rest doen zij alles gezamenlijk. Zij zijn 'gelijkwaardig’ aan elkaar. Ramla heette ons welkom, samen met haar schoonzusje Ipa en een vriendin, Marjam. Wij kregen eerst koffie of thee met een heerlijk stuk eigengebakken cake.

 

Molukken

An-Nur is van oorsprong een Molukse Moskee, geschonken door de overheid en in 1990 geopend. De Molukkers kwamen in Waalwijk wonen vanwege de industrie en werkgelegenheid. Er wordt nog steeds een minaret aan de Moskee gebouwd, maar er mag niet meer opgeroepen worden voor het gebed; overlast voor de buurt.

 

De Molukkers riepen op 25 april 1950 hun eigen republiek Republik Maluku Selatan (RMS) uit, maar Indonesië pikte dit niet en had inmiddels het gezag hersteld. KNIL soldaten (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) en hun families waren daarom niet meer veilig. Zij werden als collaborateurs gezien, zo ook de vader van Ramla.

 

Gebedshuis

Precies 70 jaar geleden arriveerde de eerste groep Molukse KNIL-militairen per schip in Rotterdam, met het hun gezinnen. Elf schepen vol gezinnen volgden nog. Zij zouden zes maanden blijven, maar zijn nooit meer teruggegaan. Er moest met zoveel Molukkers natuurlijk wel een gebedshuis komen, zeker voor festiviteiten als het Suikerfeest, het Offerfeest, huwelijken en begrafenissen, waarbij de hele familie, buurt en omstreken bij elkaar komt.

 

 

Toegankelijk

De An-Nur Moskee is een heel toegankelijke moskee voor alle nationaliteiten, moslim of niet-moslim. Of je nou uit Syrië, Afghanistan, of waarvandaan ook komt: iedereen is welkom. De Islam betekent ‘Vrede’. Waarom is er dan zoveel oorlog in de wereld? Hier beoefenen zij de religieuze Islam, niet de politieke Islam.

 

De Islam bestaat uit 72 stromingen. Vandaar dat landen als Iran en Afghanistan hele andere normen en waarden hebben, die wij absoluut niet kunnen accepteren!

 

Mekka

Daarna mochten wij beide gebedsruimten in, sober aangekleed met warme tapijten op de grond. De Islam bestaat uit vijf zuilen, ‘geboden.’ De vijfde zuil is de Hajj. Eén keer in je leven naar Mekka. Ramla begon te stralen: dát is het ultieme geluk! Zij is er drie keer geweest.

 

Als de hele wereld de Islam zó zou naleven, hadden wij het paradijs op aarde!

Bedankt, Ramla!

 

Terug Schrijf reactie

 


 

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

  


 

 


 

Klik op de gewenste actiefolder

Paaslunch en -diner 09-04-2023- Landgoed Ulvenhart

Pasen 2023 - Landgoed Ulvenhart

Vers Vlees rechtstreeks van de boerderij - Boerderijwinkel van de Kieboom - 15 mrt / 30 nov 23

Poppelaars 07 juli 22/ 07 juli 23 - Snel naar de aanbiedingen

Aardbeienkwekerij Van de Riet 21 sep 22 / 24 apr 23

 

 

 

 

 

^ Naar boven