Koken met Simone - Mexicaanse cheeseburger

10 maart 2023     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

 

Deze week een lekker, voedzaam én eenvoudig te bereiden (altijd, nietwaar…?) hoofdgerecht voor vier personen, met verse ingrediënten. Bereidingstijd: 15 minuten. Uiteraard ook te bereiden met een vleesvervanger. Lange dag gehad? Dan is dit een echt een aanrader..., snel klaar en yammie, yammie!

 

In dit gerecht wordt Black Angus vlees gebruikt. Angus is een rundveeras dat in de negentiende eeuw in het oosten van Schotland is gefokt. Dat gebeurt nu nog steeds. De runderen zijn hoornloos en hebben korte poten. De meeste runderen zijn zwart; vandaar Black Angus. Er bestaan echter ook rode runderen. Het vlees is een culinaire delicatesse; ongekend sappig en een grote eiwitbom!

 

De Cheddar die we gebruiken is een gele tot oranjegele, wat pittig smakende, van koemelk gemaakte harde kaas. Oorspronkelijk alleen gemaakt in Cheddar; een dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpt daar in grotten waarin de temperatuur en de vocht- en lichtomstandigheden constant zijn.

De kaas bevat veel eiwitten, calcium, magnesium, natrium en kalium. Wel wat meer zout en vetten!

 

Guacamole is een avocadodip uit Mexico. Een mix van avocado, op smaak gebracht met sjalotjes, knoflook, verse koriander en chilipepers. Het wordt bij veel Mexicaanse gerechten gebruikt en is ook lekker als borrelhapje met nacho’s. Verbetert je cholesterolgehalte, door de gezonde Omega 3 vetten. Bevat veel vezels die handig zijn voor de spijsvertering. De avocado zorgt voor een lang verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

Ingrediënten

1 el olijfolie; 4 Black Angus burgers (of vleesvervangers); 4 plakken cheddarkaas, het lekkerste natuurlijk vers van de kaaswinkel, anders in een pakje...ongeveer 200 gram; 4 hamburgerbroodjes; 1 rode ui; 1 bakje guacamole, ca. 125 gram, of zelf gemaakt!; ijsbergsla (ca. 100 gram); nachochips. Broodrooster of tostigrill.

 

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers in 8 minuten gaar. Leg de laatste 30 seconden een plak kaas op elke burger.
  2. Snijd intussen de broodjes door en rooster ze in een broodrooster of tostigrill.
  3. Snijd de ui in dunne ringen. Bestrijk de binnenkanten van de broodjes met de guacamole en beleg met de helft van de ijsbergsla. Verdeel er de helft van de ui over.
  4. Leg de burgers op de onderste helft van de broodjes en verdeel er de rest van de ui en sla over. Dek af met de bovenste helft van de broodjes.
  5. Serveer met de nachochips.

Zelf zou ik de broodjes, de ui en de sla van tevoren snijden/klaarzetten..., een goede mise en place, met een mooi woord. Anders koelen de hamburgers te snel af!

 

Voedingswaarde per persoon

705 kcal/43 gram vet, 16 gram verzadigd/46 gram koolhydraten, 6 gram suikers/5 gram vezels/31 gram eiwit/3,1 gram zout/50 gram groenten.

Tip: lekker met een gegrilde maïskolf/ komkommer salade/frietjes! Eet smakelijk!

 

Wijntip

Frankrijk of Nieuwe wereld: Riesling; Sauvignon Blanc; Chardonnay; allen droge witte wijn;

Frankrijk; Elzas: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk of Nieuwe wereld: Shiraz; soepele rode wijn;

Frankrijk; Languedoc: Corbières; soepele rode wijn;

Frankrijk; Rhône: Gigondas; soepele rode wijn;

Italië: Barolo; droge rode wijn.

Of, weer eens wat anders... een lekker koud Kasteel Tripel biertje!

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven