Koken met Simone - Wortelovenschotel

03 maart 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 10 minuten (ca. 35 minuten oventijd). In dit recept zijn pastinaak en bospeen de hoofdingrediënten. Pastinaak is familie van de wortel. In de volksmond wordt hij ook wel witte peen genoemd. Hij geeft een andere smaak als de winterpeen maar je kunt hem dezelfde functie geven in een gerecht.

 

De Romeinen namen de pastinaken ooit mee vanaf het Middellandse Zeegebied naar het noorden van Europa.

Hoe kouder, hoe beter en groter de pastinaak groeit. De pastinaak viel lange tijd onder de ‘vergeten’ groenten. De pastinaak zit vol met koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen, kalium, magnesium, fosfor, zink en ijzer. Hoezo gezond bezig?

 

Balsamicoazijn

In tegenstelling tot gewone azijn wordt de Italiaanse balsamico niet uit alcohol bereid maar uit most; het niet gegiste sap van de laat geoogste witte trebbiano- en/of lambrusco druiven . Deze groeien in Noord-Italië, omgeving Modena. Dure balsamico wordt gemaakt met zo weinig mogelijk azijn en doet er jaren over om te rijpen. Dat rijpen gebeurt al eeuwenlang in houten vaten volgens het Solera systeem (net als bij sherry). Door verdamping en steeds kleinere houten vaten ontstaat een meer en meer geconcentreerde... heerlijke vloeistof! Wat mij betreft mag er best wat meer balsamicoazijn in dit gerecht… zo smakelijk!

 

Ingrediënten

6 pastinaken; 1 bos bospeen; 600 gram minikrieltjes; 2 el olijfolie; 1 el balsamicoazijn; 1 el honing; 1 el dragon, gedroogd; ovenschaal.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaak met bijvoorbeeld de dunschiller of met een zeer scherp aardappelmesje en snijd ze over de lengte in kwarten. Borstel de wortelen schoon en droog ze af.
  2. Verdeel de pastinaak en de krieltjes in een ovenschaal en schep dit om met 1eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bak dit 20 minuten in de oven.
  3. Meng de resterende olijfolie, de balsamicoazijn, honing, en dragon tot een dressing. Doe na 20 minuten de wortelen in de ovenschaal en schep deze om met de dressing. Rooster de groenten in ca. 20 minuten beetgaar. Schep af en toe om.

 

Wil u toch hierbij een visje, vleesje of vleesvervanger eten... naar eigen keuze...

Tip: Geen dragon in huis? Ook dille combineert goed met wortel. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

377 kcal/9 gram vet, 1 gram verzadigd/59 gram koolhydraten, 21 gram suikers/8 gram eiwit/ 1 gram zout/18 gram vezels

 

Wijntip

Californië: Viognier, droge witte wijn;

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk;:Côtes du Rhône, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven