Koken met Simone - Kipkebabs met gegrilde courgette en couscous

16 december 2022     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

 

Couscous bestaat uit grof gemalen Dürum tarwe uit Noord-Afrika. Het hiermee gemaakte griesmeel wordt via een draaitrommel omgevormd tot kleine balletjes die, net als houdbare pasta's, worden gedroogd. Couscous bevat veel koolhydraten, een belangrijke bron van energie. Verder veel vezels, vitamine B, magnesium en zink.

 

Het gebruikte kruid Ras-El-Hanout is een Marokkaans, niet pittig, kruidenmengsel van circa twintig specerijen. Het heeft een bruingele kleur, ruikt sterk en wordt veel gebruikt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd, circa 30 minuten.

 

Ingrediënten

400 gram (of bij grote eters meer) kipgehakt; 2 el Ras-El-Hanout; 4 el olijfolie; 1 pak Dürum volkoren couscous (275 gram);1 macaroni/spaghetti pakket (450 gram); 1 pot zilveruitjes (320 gram); 1 courgette; 8 satéprikkers (bij meer gehakt natuurlijk meer), grillpan; aluminiumfolie. Zelf vind ik knoflook, peper en zout naar smaak lekker.

In plaats van couscous kunt u dit gerecht óók eten met rijst of pasta naar keuze.

 

Bereidingswijze

  1. Doe het gehakt in een kom. Voeg 1 eetlepel Ras-El-Hanout toe en meng het gehakt, eventueel met de knoflook en peper en zout. Vorm het gehakt rondom de satéprikkers. Bestrijk de spiesjes met 1 eetlepel olijfolie en gril de spiesjes in circa15 minuten gaar.
  2. Bereid de couscous zoals op de verpakking staat. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en roerbak de groenten 5 minuten. Voeg de rest van de Ras-El-Hanout toe en bak mee. Giet de zilveruitjes af. Roer de couscous los met een vork, schep de groenten en de zilveruitjes erdoor.
  3. Snij of schaaf de courgette in de lengte in dunne plakken. Smeer de courgette in met de rest van de olijfolie. Leg de kebabs op een bord, houdt deze warm door af te dekken met aluminiumfolie of in een laag verwarmde oven. Gril de courgettelinten rondom totdat er grillstreepjes op staan.
  4. Verdeel de kebabs, de couscous en de groenten. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

527 kcal/19 gram vet, 5 gram verzadigd/58 gram koolhydraten, 12 gram suikers/10 gram vezels/26 gram eiwit/1,2 gram zout/200 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk: Corbières, droge witte wijn;

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Chardonnay;

Frankrijk: Provence, Côtes de Provence, droge rode wijn;

Frankrijk: Rhône, St. Joseph, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven