Koken met Simone - Kabeljauw met rivierkreeftjes

09 december 2022     Redactie Simone Baars – Bron Dirk van den Broek

 

Dit gerecht met kabeljauw is lekker en gezond. Kabeljauw is namelijk een bron van eiwitten en die zorgen voor een spoedig herstel van de spieren na lichamelijke activiteiten (bijvoorbeeld sport) of na een operatie.

De vis wordt gevangen in de Atlantische Oceaan maar ook in de Noordzee.

 

Hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 15 minuten, (ca. 20 minuten in de oven). De vis bevat onder andere vitamine B11 (foliumzuur, belangrijk voor de aanmaak van rode- en witte bloedcellen), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Samen met de rivierkreeftjes een voedzaam en gezond gerecht.

 

Ingrediënten

Vier stukken kabeljauw van ongeveer 130 gram (liefst van de visboer); sap en rasp van een halve citroen; 100 gram rivierkreeftjes; 4 el hüttenkäse; 1 flinke eetlepel verse dille; peper en zout; 125 ml slagroom; 300 ml droge witte wijn; lage, ingevette ovenschaal.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kabeljauw in met zout, peper en citroensap en leg ze in de ovenschaal. Meng de rivierkreeftjes in een kom met de hüttenkäse, dille, citroensap, wat peper en optioneel knoflook. Verdeel dit mengsel over de vis en schenk witte wijn (mag gewone droge huiswijn zijn) erover.
  2. Plaats de schaal in het midden van de oven en laat de kabeljauw in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar worden (ik zou zelf de oven op 180 graden zetten). Laat de vis niet te gaar worden! Leg de kabeljauw op een bord, even warm houden met bijvoorbeeld aluminiumfolie.
  3. Schenk het vocht uit de schaal in een pan en roer de slagroom erdoor. Kook kort op hoog vuur tot een saus.

Schenk de saus over de vis. Lekker met bijvoorbeeld gekookte worteltjes, broccoli, spinazie, asperges en met bijvoorbeeld gebakken krieltjes, rösti, frietjes of rijst.

 

Tip: misschien ook een idee voor kerst? Snel en makkelijk te bereiden. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

250 kcal/13 gram vet, 8 gram verzadigd/2 gram koolhydraten/30 gram eiwitten.

 

Wijntip

Frankrijk: Provence, Côtes de Provence, droge rosé;

Portugal: Gatao, Vinho Verde, licht bruisende witte wijn;

Spanje: Rioja of Tempranillo, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven