Henk zegt het – Aandacht

27 november 2022     Redactie Henk Kooij

 

Zen houdt van eenvoud en komt graag meteen tot de kern. Het beroemde verhaal over Zenmeester Ikkyu is daar een prachtige illustratie van.

 

Een man trad uit de menigte naar voren en sprak tot Zenmeester Ikkyu: “Meester, wilt u voor mij opschrijven wat de hoogste, de meest verheven wijsheid is?” Ikkyu nam meteen zijn penseel en schreef in sierlijke letters: ‘Aandacht’. “Is dat alles?”, vroeg de man. “Zou u er misschien iets aan willen toevoegen?” Ikkyu nam zijn penseel en schreef het woord twee maal: ‘Aandacht, Aandacht. De man sprak nu enigszins geïrriteerd: “Ik kan maar weinig wijsheid ontdekken in wat u zojuist schreef”. Toen schreef Ikkyu hetzelfde woord drie maal: ‘Aandacht, Aandacht, Aandacht’. Vertwijfeld riep de man toen uit: “Maar wat betekent dat woord aandacht dan eigenlijk?”

Ikkyu antwoordde vriendelijk: “Aandacht betekent aandacht”.

 

Ankers van aandacht

Er zijn elke dag kansen om even tot jezelf te komen. Een moment van rust... Maar je moet die momenten wel leren zien! Ankers helpen je daarbij. In ons dagpatroon kunnen we ankers plaatsen in de vorm van momenten van aandacht. Zo voorkom je chaos en behoud je het overzicht. Als je oplet, zal je merken hoeveel korte en natuurlijke pauzes er op een dag zijn. Die pauzes kun je zien als obstakels. Dan raak je geïrriteerd. Maar je kunt ze ook beschouwen als hulpmiddelen om in aandacht te leven. Dan heb je een rustpunt gecreëerd.

 

Een tweede ankermogelijkheid is tijdens handelingen die dagelijks terugkeren. Je kunt jezelf eraan wennen op vaste momenten van de dag even stil te staan en je van jezelf bewust te zijn. Het klinkt je nu misschien vreemd in de oren. Maar probeer het eens enkele dagen. Enkele voorbeelden vind je hier genoemd. Als je goed oplet ontdek je beslist meer van die momenten. Een moment om rechtop te gaan staan (of even je rug te rechten, bijvoorbeeld in de auto), bewust te ademen en je gezicht te ontspannen. Al deze momenten helpen je om even te stoppen en dan weer verder te gaan:

  • Bij natuurlijke pauzes;
  • Bij dagelijkse handelingen;
  • Als je bij een rood verkeerslicht wacht;
  • Als je ontbijt;
  • Als je geld pint;
  • Als je je tanden poetst;
  • Als je op de trein wacht;
  • Als je de auto start;
  • Als je in de file staat;
  • Als de telefoon gaat;
  • Als je bij de bakker op je beurt wacht;
  • Als je koffie of thee drinkt.

 

In een praktijk voor counseling & Reiki is aandacht het sleutelwoord. Aandacht voor je lichaam en wat daar te voelen is. Aandacht om naar binnen te keren, contact te maken met je kern en te ontdekken waar je zo gemakkelijk aan voorbijgaat. Aandacht om te horen wat je lijf vertelt. Dat zijn de stille verhalen die steeds opnieuw ontdekt worden. Ik vind dat heel mooi en waardevol. Aandacht is hier een vanzelfsprekendheid.

 

Loslaten

Om nieuwe dingen in je leven toe te laten, zul je soms eerst oude dingen los moeten laten. Loslaten is niet het einde van de wereld. Het is het begin van een nieuw leven. Loslaten betekent niet laten vallen, maar iemand de kans geven om op eigen benen te staan... Door je te ont-doen van al je moeten, ont-moet je jezelf. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus, als je iets wilt loslaten, moet je er geen aandacht meer aan geven. (Oosters gezegde)

Je bent wie je bent. Kijk naar de wereld en zeg: dit ben ik, accepteer me zoals ik ben of kijk naar me als ik!

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven