Fysiotherapie - Enkel verzwikt?

24 november 2022     Redactie Gitte Keller

 

Oeps, mijn enkel verzwikt, je hebt het zelf misschien wel eens meegemaakt of kent iemand die door zijn enkel gegaan is. De enkel klapt naar buiten of naar binnen. Vaak is dit het geval wanneer er een oneffen ondergrond is, een misstap gemaakt wordt of tijdens het beoefenen van je sport.

 

Bij het ‘door de enkel gaan’ komen de enkelbanden op rek en kan er eventueel een scheurtje in de enkelbanden ontstaan. Soms kun je gewoon weer doorlopen en een andere keer kun je geen stap meer zetten. Hoe meer kracht er op de enkelbanden terecht komt tijdens zo’n verzwikking, hoe groter de kans is op een scheurtje of andere beschadiging.

 

Wanneer je de enkel naar buiten klapt zitten de klachten meestal aan de buitenkant van de enkel, net onder de ‘knobbel’ aan de buitenkant van je enkel. Die knobbel maakt onderdeel uit van je enkelgewricht (laterale malleolus) en maakt deel uit van je kuitbeen (fibula). Aan dit botstuk zitten een aantal enkelbandjes vast die richting de botjes in je voet lopen en zorgen voor stabiliteit in de enkel.

 

Na een traumamoment kan het zijn dat er zwelling ontstaat. Dit kan gepaard gaan met blauwkleuring en zelfs wat verandering van het gevoel in je voet. Een stekende, scherpe pijn richting de tenen of zelfs richting je kuit kan ook optreden na een verzwikking. Wanneer je kan lopen zonder hevige pijn, probeer dit dan ook rustig en op geleide van pijn te blijven doen. Probeer wel naar je lichaam te luisteren. Belasten en blijven bewegen is prima in dit geval, maar overbelasten kan het herstel vertragen. Het kan verstandig zijn om een fysiotherapeut te raadplegen, zodat deze advies kan geven over het wel of niet belasten, maar ook over het mobiel houden van het gewricht en de spierkracht.

 

In de fysiotherapie hebben we het vaak over herstel en over het natuurlijk beloop van een klacht. Hoe zou het herstellen op het moment dat we geen interventie/ therapie toepassen? Dat is bij een inversietrauma (de enkel naar buiten klappen/ voet naar binnen) zonder scheurtje drie tot zes weken. Na drie tot zes weken zou je niet meer beperkt moeten zijn in je activiteiten. Het kan zijn dat dit nog licht pijnlijk is, maar je kan je activiteiten wel weer uitvoeren.

 

De therapie bij een inversietrauma is gericht op oefeningen om de beweeglijkheid (mobiliteit), stabiliteit, kracht en return to sport/dagelijkse activiteiten te herstellen/optimaliseren.

 

Bovenstaand heb ik een ‘simpele’ verzwikking beschreven. Vanuit de fysiotherapie kan er soms beeldvorming ingezet worden in de vorm van echografie. Er kunnen ook redenen zijn om toch de huisarts in te schakelen en mogelijk ook de specialist in het ziekenhuis te raadplegen. De fysiotherapeut zal dit waarschijnlijk aangeven en samen met jou de huisarts inlichten over de klachten.

Hopelijk hebben jullie hier iets van geleerd en gaan jullie zelf niet door je enkel. Groetjes, Gitte.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven