Tarot in de kerk…

24 november 2022     Redactie Peter Samwel

Een aantal jaren geleden nodigt een landelijke publieke televisieomroep mij uit, nadat een van hun journalisten – Leon – mij publiekelijk over Tarot had horen spreken in relatie tot levensvragen en geestelijke begeleiding. De opname vindt, op mijn verzoek, plaats in een kerk. Het wordt de Janskerk op het Janskerkhof in Utrecht.

 

Op deze prachtige locatie zegt Leon tegen mij, als alles voor de opname op nota bene het altaar in gereedheid is gebracht: “Doe maar gewoon een consult zoals je dat gewend bent en beschouw mij daarin dan als jouw cliënt”.
“Heb jij een speciale, actuele levensvraag of zullen we het open laten en zien wat jij vanuit jouw onderbewustzijn in ons gesprek inbrengt?” “Doe het laatste maar en wij knippen persoonlijke stukken over mij er later wel uit bij het afmonteren.” Helemaal goed… Licht uit, spot aan!

 

 

 

 

Bekers 5


Leon pakt ‘blind’ als eerste Tarotbeeld Bekers 5. Dit beeld vertegenwoordigt het element water en toont een persoon – Leon dus in dit geval – die volledig in beslag genomen wordt door emotioneel verlies. Het is een gevoelige kwestie. Hij kijkt teleurgesteld naar drie omgevallen bekers. Ik vraag hem of hij in zijn innerlijk deze teleurstelling ergens herkent.

 

Ik zeg nog: “Je hebt er echt alles aan gedaan, je hebt veel geïnvesteerd, alles gegeven, en nu zijn die drie bekers toch ineens omgevallen en je wordt er volledig door in beslag genomen. Waar speelt dit thema in jouw leven, Leon?”
Zijn ogen lopen vol... “Hoe weet jij dit?” Ik leg hem uit dat ik niets van hem weet, dat hij mij alleen vanuit zijn onderbewustzijn dit eerste Tarotbeeld geeft, dat voor hem kennelijk belangrijk is.

De camera’s worden stop gezet, het licht gedoofd. Leon vertelt nu over de breuk in zijn relatie van dát moment. Hij zit er middenin. We nemen tijd. Emotievol vertelt hij mij zijn verhaal… “En nu lijk ik alles kwijt te raken, mijn relatie, mijn liefde…”, stamelt hij. We voeren samen een levensfilosofisch gesprek.

 

Ik nodig hem dan uit opnieuw naar het beeld te kijken. Hij vraagt mij plotseling: “En wat betekenen dan die andere twee bekers, daar rechts?” “Jij wordt nu zo in beslag genomen door je verlies, door wat je kwijtraakt, dat je op dit moment nog onvoldoende oog hebt voor deze twee bekers. Je bent nu volledig gefascineerd door wat verloren gaat. Als jij je straks echter omkeert, dan zie je die twee ineens daar staan. Dan besef je dat er heel andere nieuwe mogelijkheden en kansen voor je gloren. Met die twee bekers sla je dan een volgend pad in, daar rechts in de verte, en je gaat dan over dat bruggetje heen, in de richting van een heel ander oord…”.

 

“Ongelooflijk”, zegt Leon. “Echt, dit had ik je anders nooit zomaar gelijk verteld…”. “Kijk, dit is nu Tarot, Leon”, antwoord ik hem. “Deze persoonlijke ervaring overtreft voor jou ongetwijfeld verder iedere theoretische uitleg over de Tarot van mij.” De uiteindelijke televisieopname werd een totaal andere dan vooraf bedacht, maar het werd wel een prachtige uitzending.

W: petersamwel.com

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven