Kunst beleven op De Santspuy

16 april 2024     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Op het terrein van de wijn- en aspergeboerderij De Santspuy wordt op 3, 4 en 5 mei voor de tweede keer Kunst en meer georganiseerd. Twintig kunstenaars, dertig creadeelnemers, diverse muzikale acts en zes dichters geven acte de présence om de bezoekers deelgenoot te maken van hun creativiteit.

Verwachting wespenoverlast 2024

16 april 2024     Ingezonden bericht

Na een opmerkelijk zachte winter, gevolgd door een tot nu toe kwakkelend voorjaar, staat Nederland voor een interessant wespenseizoen vol uitdagingen. Wespennest Verwijderen, hét landelijke platform voor wespenbestrijders in Nederland, blikt alvast vooruit naar de zomer van 2024. Zal de wespenoverlast dit jaar opnieuw meevallen, of krijgen we juist vroeg in het seizoen te maken met flink veel wespen?

IVN natuurwandeling Labbegat

15 april 2024     Ingezonden door IVN Mark & Donge - Foto Lieneke Steijn

Zondag 21 april wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door het Labbegat met zijn slagenlandschap.

Medisch centrum Westerhage is al aardig in bedrijf

08 november 2022     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

 

Sinds augustus is de huisartsenpraktijk van dokter Roothans verhuisd van de Raaimoeren 19 naar de Muizenberglaan 13. De praktijk heeft zijn onderkomen gevonden op de tweede verdieping van het Medisch Centrum Westerhage. Het nieuwe gebouw heeft lang op zich laten wachten waardoor huisarts Frankenhuis niet meer meeging met zijn praktijk, maar hij is er nog wel met enige regelmaat te vinden.

 

Af en toe helpt dokter Frankenhuis een handje mee want het is razend druk in deze praktijk. Dokter Roothans vertelt dat er op dit moment een wachtlijst is met zeshonderd tot zevenhonderd wachtende patiënten. Hij heeft er geen plaats voor. Toen dokter Frankenhuis ermee stopte heeft hij samen met huisarts Van Hoesel het hele klantenbestand van dokter Frankenhuis overgenomen. Dus alle patiënten van dokter Frankenhuis hebben nu dokter Roothans als huisarts.

 

Dokter Roothans vertelt dat het best moeilijk is om een vervanger te vinden tegenwoordig, want steeds meer huisartsen stoppen ermee en er zijn te weinig jonge nieuwe artsen die het werk willen of kunnen overnemen. De zorg piept en kraakt en moet echt anders ingericht gaan worden om aan de zorgvragen te kunnen voldoen. Mensen zullen ook veel zelf moeten oppakken, vertelt hij. "Ik kan je niet beter maken, ik kan je alleen een pilletje geven of vertellen wat je kan doen om beter te worden." Inzetten op leefstijl en preventie is daarom ook belangrijk om zo lang mogelijk gezond te blijven.

 

Het is razend druk!

Er is tevens sprake van een enorme toename in zorgvragen door de vergrijzing of 'verzilvering' zoals hij het noemt. Waar voorheen een huisarts samen met zijn vrouw in een eigen praktijk een klantenbestand van 2500 patiënten aankon, heb je hier tegenwoordig twee huisartsen voor nodig met een heel team aan triagisten, praktijk- en spreekuurondersteuners en specialistisch verpleegkundigen. Vroeger was huisarts zijn een gezinsaangelegenheid. Vader was huisarts, moeder de assistente en de kinderen hielpen vaak ook nog mee met de telefoon aannemen of mensen opvangen. Tegenwoordig gaat het anders.

 

Huisartsen worden steeds meer belast met allerlei taken en er wordt al snel naar de huisarts gewezen als er ergens een probleem is in de zorglijn. Het komt dan op het bordje van de huisarts terecht die lange dagen maakt, en dan avond- en weekenddiensten er vaak nog bij draait. Dokter Roothans is blij met zijn collega's en team. Hij vertelt dat er twee huisartsen in de praktijk werken, twee verpleegkundig specialisten, twee praktijkondersteuners GGZ (geestelijke gezondheid), een praktijkondersteuner somatiek, drie spreekuurondersteuners die allerlei handelingen doen die met diagnostiek of eenvoudige handelingen te maken hebben en dan nog drie triagisten die de telefoonlijnen bemensen en de mensen te woord staan en de eerste selectie doen, wie welke hulp en zorgverlener nodig heeft. En ze werken allemaal keihard en dan nog is het amper te behappen allemaal.

 

Wat wordt er allemaal gedaan in het gebouw?

Dokter Roothans vertelt dat hij nauw samenwerkt met andere zorgverleners en hoopt dat binnenkort Star SHL, op de eerste verdieping van het pand zijn intrek neemt. Dan kunnen er ook bloedafnames en urine door hen worden ingezameld en onderzocht. Hij heeft regelmatig overleg met andere hulpverleners zoals maatschappelijk werk, een psychiater, fysiotherapeut of andere wijkwerkers die in de nabijheid van het gebouw werken, op het gebied van gezondheidszorg. Ze proberen op deze manier anderhalvelijnszorg te geven. Snel de juiste zorg voor de juiste persoon en transmuraal zoals dat heet. Dat betekent zonder muren en schotjes, door de muren heen. Dokter Roothans zelf vindt oogheelkunde nog erg leuk om er te doen. Hij heeft er een speciaal kamertje voor ingericht waarin hij dit specialisme beoefent. Ook helpt hij op dit moment een jonge huisarts een eigen praktijk op te zetten, want ze zijn hard nodig, en is hij directeur van het Huisartsenteam Breda. Hij kan er werkweken van 60 uur of meer mee vullen.

 

De huisartsenpraktijk van dokter Roothans is een van de huurders van het Medisch Centrum Westerhage. Je vindt er tevens een jeugdafdeling, een logopediste, echografie voor zwangeren, een podotherapeut, fysiotherapie, wijkverpleging en Cesar oefentherapeut. De officiële opening van het medisch centrum is nog niet geweest en dat vindt hij jammer. De planning hiervoor is uitgesteld totdat alle huurders ook daadwerkelijk in het pand zitten. Dan komt er nog een feestelijke opening.

 

 

Ondertussen komen de patiënten van dokter Frankenhuis hier en dat is even wennen. Geen praktijk meer aan huis, geen dokter meer achter een megagroot bureau, geen echtgenote meer aan de lijn maar een grote witte ruimte met zwarte stoelen en allemaal witte gangen met kamers met nummers. Je meldt je nergens meer aan bij een persoon maar wordt 'opgehaald' door degene met wie je een afspraak hebt. In de grote ruime behandelkamers is gekozen voor een inrichting die contact met elkaar stimuleert, vertelt dokter Roothans. Bureaus staan expres tegen de muur, zodat de stoelen in het midden staan om met elkaar in gesprek te gaan. Er zit geen bureau met computer meer tussen de zorgverlener en de patiënt.

Er wordt tevens gewerkt met een digitale portal waar alle patiënten via een app in kunnen. Je kan hier je patiëntgegevens en je zorgdossier zelf via je telefoon of laptop inzien. Je kan hier je medicijnen bestellen en je kan een bericht achterlaten als het je niet lukt om te bellen op de aangegeven uren. Die zijn beperkt in de ochtend en in de middag. Tussen 10.30 en 11.00 uur is er overleg en tussen 12.30 en 13.30 uur is er een lunchpauze. Je kan tijdens de overige kantoortijden bellen en via een triagist je hulpvraag voorleggen.

Dokter Roothans vertelt dat zijn echtgenote ook in de praktijk werkt. “Dat is dan toch weer een beetje klassiek”, gniffelt hij.

Terug Schrijf reactie

Reacties:

08 november 2022 - 13:35:00
Wilma Dienjes

Ik heb gelukkig Dokter Jagt nog.

08 november 2022 - 12:55:36
Ria Bos

Ik ben erg blij met het Huisartsenteam Westerhage. Ik word altijd vriendelijk te woord gestaan. En de huisartsen zijn vriendelijk en aardig. Luisteren goed mee en een eventuele doorverwijzing is goed en snel geregeld. Ik ben erg tevreden.

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aardbeienkwekerij van de Riet opent haar deuren

Aardbeienkwekerij van de Riet opent haar deuren

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven