Taal en digitaal bij Digi-Taalpunt HB

02 oktober 2022     Redactie en fotografie Monica Rijpma

 

Wist je dat er meer dan twee miljoen Nederlanders zijn die moeite hebben met lezen, schrijven of hun kinderen helpen met huiswerk? En als het gaat over bijhouden hoe je digitaal kan meedoen is die groep nog groter.

 

Niet iedereen heeft een neefje of nichtje die even kan uitleggen hoe die nieuwe app werkt. Als je jouw vaardigheden in een inspirerende omgeven wil verbeteren, kan je nu terecht bij het nieuwe Digi-Taalpunt in de Haagse Beemden .

 

Digi-Taalhuis Breda

Digi-Taalhuis Breda helpt al jaren grote groepen mensen met het leren van de Nederlandse taal - lezen en schrijven en voor anderstaligen ook spreken en luisteren. Maar je kan ook leren werken met de computer, tablet of mobiele telefoon, vandaar de woordspeling digi-taal. Digi-Taalhuis Breda helpt al jaren grote groepen mensen met het leren van de Nederlandse taal. Omdat het niet voor iedereen handig is om hiervoor naar de bibliotheek in het centrum van Breda te komen, opent Digi-Taalhuis Breda een derde Digi-Taalpunt in Haagse Beemden.

 

Taal en digitaal; zonder dát kan je gewoon niet meedoen. De digitale ontwikkelingen gaan steeds sneller. Alleen al de brieven van de gemeente, de bank en het elektriciteitsbedrijf of inloggen bij je account online vragen vaardigheden die eigenlijk niemand meer kan bijbenen. Ook de krantkoppen lezen en weten hoe je bij een klantenportaal de weg vindt, of een account aanmaken. Zonder gekheid: je moet er bijna een universitaire opleiding voor hebben.

 

De opening van het derde Digi-Taalpunt was op 13 september. Je kunt nu gelukkig elke dinsdag in Ontmoetingscentrum De Sleutel kennismaken met alle activiteiten die Digi-Taalhuis Breda aanbiedt. En dat zijn er nogal wat. Daarvoor hoef je niet meer naar de stad. Op dinsdagen zijn Jaap of Karin of een andere medewerker van het Taalhuis tussen half twee en drie uur voor iedereen aanwezig.

 

De centrale bibliotheek, waar Digi-Taalhuis Breda is gevestigd, heeft ook een groot aanbod voor mensen die Nederlands als tweede taal willen leren. Sophie van Mackelenberg houdt bij wat er allemaal wordt uitgegeven op gebied van NT2 (Nederlands als tweede taal). Daar is materiaal bij voor vrijwilligers en docenten en ook voor anderstaligen die hier wonen. Er is ook bij elk Digi-Taalpunt een kast met makkelijke leesboeken en boeken om de taal te oefenen.

 

Computertaal

En het gaat niet alleen over de Nederlandse taal maar ook over computertaal. Iedereen heeft wel vragen over zijn tablet, laptop of computer. Hoe voer je een gesprek op FaceTime met de kleinkinderen? Hoe moet je een account aanmaken online? Misschien vind je het fijn te oefenen met iemand die het allemaal goed kan uitleggen.

 

Bij de aftrap van het derde Digi-Taalpunt gaf Rinske Faas het startsein voor de eerste activiteit, een workshop handlettering. Meteen meldde de eerste digi-leerling zich aan met haar computer die ze had meegenomen. Karin Florie van het Digi-Taal team kon meteen uitleg geven om samen een e-mailaccount aan te maken. Er is duidelijk behoefte aan dat mooie steuntje in de rug. Karin was eerder al bij de buurtcamping Kesteren om daar met de happy campers taalbingo te spelen. Wie weet komt iemand op het idee om in de hele wijk elke maand een taalbingoavond te organiseren? Hoe leuk zou dat zijn!

 

W: digi-taalhuisbreda.nl

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven