De haas en de eieren

17 april 2022     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Op rustige tijden, vooral tussen zonsondergang en zonsopgang, huppelen over de weilanden in het groene hart grote hazen rond. Er is wel een dosis geluk bij nodig er een te spotten want de hazen staan op de rode lijst van bedreigde dieren in Nederland. Ooit kwamen ze veel voor, maar sinds halverwege de vorige eeuw is hun aantal teruggelopen. Omdat de dieren de drukte van overdag en de hongerige wilde katten mijden zijn het nachtdieren geworden. Een onderbouwde telling van het aantal hazen is daarom moeilijk geworden.

 

In de oudheid stond de haas in onze streken symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. In de Germaanse godsdienst symboliseerde de vruchtbaarheidsgodin Ostare het nieuwe leven, de terugkomst van het licht en het groen in het landschap. De mooie godin liet zich volgens de overlevering aan de mensen zien in de gedaante van een haas.

 

Reproductiviteit

Die link is ontstaan omdat hazen zich razendsnel voortplanten en dus een vruchtbare diersoort zijn. In het voorjaar leggen vogels hun eieren in het landschap. Eieren van de gevederde dieren zien er vaak nog fraaier uit dan geverfde paaseieren. Groen, blauw, turquoise, gestippeld of effen, alsof ze geschilderd zijn. Uit de eieren komen kuikens. Eieren werden daarom ook gezien als een vruchtbaarheidssymbool. De haas en de kleurrijke eieren in het landschap werden in de loop der tijd met elkaar geassocieerd. Als het u lukt om met natuurlijke ingrediënten zoals spinazie (groen) en koffie (bruin) eieren zo te verven dat het lijkt alsof ze door een vogel zijn gelegd in uw tuin, verrast u de kinderen met de Pasen pas echt.

 

 

Vruchtbaarheidsfeesten

Toen in de vroege middeleeuwen missionarissen zoals de heilige Gertrudis in Prinsenbeek de bevolking kwamen kerstenen, werden de heidense vruchtbaarheidsfeesten geïntegreerd in het Bijbelse paasverhaal. De Christenen vieren op eerste en tweede paasdag dat Jezus na drie dagen in het graf te hebben gelegen weer levend werd en zich glorieus vertoonde. Dat vond plaats tijdens het Joodse Paschafeest. De heidenen hadden er vrede mee dat het nieuwe geloof een link had met hun vertrouwde geschiedenis. De naam Pascha werd Pasen.

 

Het verven van paaseieren en deze verstoppen in de tuin voor de allerkleinsten heeft dus een lange en leuke voorgeschiedenis. Bijzonder is dat de godin Ostare in de vorm van de paashaas nog steeds undercover overal aanwezig is, ondanks de verwoede pogingen van de missionarissen haar uit het geloof te verdrijven.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven