Een goede gezondheid

19 juni 2022     Redactie Jolande Rommens-Musquetier

 

Wanneer ben je eigenlijk gezond? Een goede gezondheid kenmerkt zich door een toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Dat hoeft dus niet te betekenen dat er altijd sprake is van de afwezigheid van ziekte, een beperking of een gebrek. Ook met een beperking of ziekte kan je gezond verder leven. Denk aan mensen die diabetes hebben of een been missen.

 

Het gaat dus meer over hoe je je voelt, hoe je kan functioneren en of je het leven dat je leeft goed aan kan. Gezond zijn is dus meer dan enkel je lichaam of psyche. Het is ook jijzelf in relatie tot je omgeving, je werk en in contact met anderen.


Gezond leven, wat houdt dat in?

Tegenwoordig hoor je steeds meer over leefstijl en preventie waar voorheen gefocust werd op het bestrijden van ziekten en aandoeningen. Gezond leven helpt om langer gezond te blijven en gezond ouder te worden. Het gaat hier om de manier waarop jij met jezelf en je lichaam om gaat. Eet je gezond? Beweeg je voldoende elke dag? Ga je regelmatig naar de tandarts of op tijd naar de huisarts als er iets niet goed gaat met je of laat je het heel lang op zijn beloop?


Hoe zit het met werk?

Een ongezonde werkomgeving of veel stress en druk bij het studeren draagt niet bij aan een goede gezondheid. Als je veel zwaar of eentonig werk moet doen of een hoge werkdruk kent, weinig eigen regie ervaart, niet goed ingewerkt wordt of voortdurend op je huid gezeten wordt door je leidinggevende of collega's dan gaat dat ten koste van je gezondheid. Stress en spanningen zijn een grote boosdoener als het gaat om psychische belasting en lichamelijke problemen zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten.

 

Lichaam en geest vormen een eenheid

Je kan lichaam en geest niet scheiden. De hersenen staan continu in verbinding met je organen, je huid, je spieren en gewrichten. Ze registreren pijn, kou of warmte via de sensorische hersenbanen en ze sturen je lichaam aan bij elke beweging die jij maakt. Ook sturen je hersenen automatische processen aan zoals het hartritme, je ademhalingsritme, je lust en seksualiteit om er maar een paar te noemen. Als het in je hoofd niet lekker gaat dan krijg je ook last van lichamelijke klachten en andersom. Denk maar eens hoe pijn je humeur beïnvloedt en dat je dan kortaf of prikkelbaar gaat reageren en dat je intens moe kan worden als je niet kan slapen.

 

Een aantal tips

Wil je gezond blijven dan is het een aanrader om te zorgen dat je je lichaam en geest goed verzorgd. Zie het als een auto die regelmatig onderhoud nodig heeft, omdat deze anders op den duur ook steeds minder goed rijdt. Het gaat niet alleen om uiterlijkheden zoals daar in de social media volop aandacht voor is maar het gaat er ook om hoe jij omgaat met jezelf. Stop je er de goede brand en bouwstoffen in? Ben je een beetje zuinig op jezelf? Neem je voldoende rust en heb je ook voldoende beweging?

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven