Koken - Pralines

19 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

Simone laat weten dat ze het reuze heeft in Barcelona, dat ze niet bakt in de zon want in de schaduw is het er al heet genoeg en dat ze de volgende week weer van de partij is. Heerlijk toch? Ik vang haar vandaag weer op en neem u mee naar België: we gaan pralines maken.

 

Onze zuiderburen, de Belgen, hebben echt een eigen keuken en het is er niet alles friet wat de klok slaat, hoewel… Na een mooi dagje uit in Mechelen, alweer veel te lang geleden, bezocht ik de Chinees aan de Markt, met uitzicht op het schitterende stadhuis in Vlaamse gotiek. Ik zeg Tjap Tjoj! De bediende vraagt: “Met witte rijst, nasi of frietjes?”

 

In het Belgische kookboek neemt het woord ‘chocolade’ een centrale plaats in. Vandaag gaan we voor pralines. Voor hoeveel personen? Wie zal het zeggen? 400 gram. Wie het eerst komt het eerst maalt.

De pralines kunt u exact volgens onderstaand recept maken, maar het is natuurlijk ook leuk om ‘naar believen’ te variëren. Vindt u pinda’s lekkerder of pistachenootjes gewoonweg te duur? Dan worden het toch gewoon pindarotsjes, melk en/of puur! Dadel of cranberry in plaats van abrikozen is ook helemaal geen gek idee. U mag gewoon zelf kiezen waarmee u de toon zet. Wat zegt u? In whisky gedrenkte noga, zwarte peper, verse basilicum? Wow!

 

Au bain-marie

De te verwarmen en daardoor samen te smelten ingrediënten gaan in een klein pannetje. Deze wordt in een grotere pan met heet water neergelaten, het warme bad. De warmte wordt zeer gelijkmatig overgedragen en in het kleine pannetje kan er onmogelijk iets aanbranden. Een hele opluchting. De techniek wordt vaak in restaurants gebruikt om bijvoorbeeld sauzen langere tijd op een constante temperatuur te houden.

 

 

Nodig

Bakpapier, een pure chocoladereep (200 gram), 120 pistachenoten, 20 gedroogde abrikozen.

Verbrokkel de chocolade, pel de pistachenoten en vermorzel ze. Wel de abrikozen in heet water, dep ze goed droog en hak ze in fijne stukjes. Zet alles nu au bain-marie, heb voldoende geduld en roer af en toe totdat de chocolade volledig is gesmolten en de ‘massa’ homogeen is.

 

 

Moppen tappen

Vorm op het bakpapier (plakt niet) flinke moppen, zuinig is zonde. Ik gebruikte hiervoor een eetlepel en dat lukte best aardig. Het resultaat, twintig dikke pralines. Goed koelen totdat ze stevig zijn en dan…, ten aanval.

 

 

 

Lekker bij de koffie, bij een grand dessert, bij het ontbijt, de lunch of gewoon midden in de nacht.

Dranktip: rode port heeft een magisch effect op pure chocolade. Ontdek zelf of u voor de zoetere ‘ruby’ of de drogere ‘tawny’ gaat.

 

Wilt u echt lachen? Laat dan de kleine de pan uitlikken zodra deze nog lauwwarm is.

Terug Schrijf reactie

Reacties:

21 augustus 2022 - 12:11:41
Bert

Alleen van het verhaal al ga je smullen!

^ Naar boven