Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

 

In Nederland en in het buitenland is het verplicht dat uw hond gechipt is. Het is belangrijk dat de chip goed geregistreerd staat. Mocht uw hond kwijtraken dan kunnen de vinders snel contact met u opnemen. Twijfelt u of de chip goed geregistreerd is? Neem dan contact op met uw dierenarts of kijk op chipnummer.nl.

 

Paspoort

In Nederland en in het buitenland is het verplicht dat uw hond een Europees paspoort heeft.

 

Rabiës vaccinatie

In het buitenland is het verplicht dat uw hond tegen Rabiës gevaccineerd is. Dit kan worden toegediend vanaf een leeftijd vanaf 12 weken. Het moet minimaal 21 dagen voordat u naar het buitenland gegeven worden het is 3 jaar geldig.

 

Extra eisen voor het buitenland

Elk land heeft zijn eigen regels. Wilt u graag weten wat de regels zijn voor het land waar u naartoe op vakantie gaat? Neem dan contact met uw dierenarts op of kijk op licg.nl voor de actuele eisen per land.

 

Parasieten in het buitenland

In het buitenland zijn er besmettelijke ziekten die overgebracht kunnen worden door parasieten. U kunt hiervoor preventieve maatregelen nemen. Neem hiervoor contact op met uw dierenarts.

 

Leishmania

Deze aandoening wordt overgebracht door de zandvlieg. Het is een infectieziekte die ontstekingen veroorzaakt in het lichaam.


Hartworm

De mug kan hartwormlarven bij zich dragen en als de hond gestoken wordt kan deze hartworm krijgen. Dit is een worm die zich vermenigvuldigt in het hart en de longen. Met als gevolg hart- en longfalen.

 

Ziekte van Lyme

Door een tekenbeet wordt de ziekte van Lyme overgebracht. Het snel verwijderen of het voorkomen van een tekenbeet is daarom belangrijk. Het geeft griepachtige verschijnselen en gewrichtsontstekingen.

 

Ontwormen

Neemt u uw hond mee naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen of Finland? Dan is het verplicht uw hond te behandelen tegen wormen. Dit moet worden toegediend door de dierenarts en worden afgetekend in het paspoort.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven