Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Natuur in de wijk - de kauw

04 augustus 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

 

Ze werden betrapt bij het leeghalen van de vuilnisbak op het Heksenwiel, deze kauwen. Een zit op de uitkijk? De ander haalt hem leeg. In werkelijkheid zat kauw nummer twee te wachten tot nummer een klaar was en wat eetbaars had gevonden en zijzelf aan de beurt kwam. Kauwen vormen namelijk paartjes voor het leven en leven vaak in groepen waar een stevige hiërarchie bestaat.

 

De kauw is een zwartgrijze vogel met een zilvergrijze kop en fel blauwgrijze ogen. Hij behoort tot de kraaiachtigen en samen met de ekster komt de kauw erg veel voor in onze wijk. Het zijn echte alleseters. Ze lusten graag zaden, noten, insecten, slakken, wormen, bessen, maar ook etensresten zoals frietresten (zoals ze hier aan het zoeken waren) en ze voeden zich zelfs met kadavers.

Ze broeden van april tot juni en leggen drie tot acht eitjes waar ze 17 tot 19 dagen op broeden in bomen, holen, muurgaten, schoorstenen of onder dakpannen. De jongen zijn ruim 30 dagen in het nest voordat ze uitvliegen. Sommige kauwen blijven het hele jaar in Nederland, andere kauwen zijn trekvogels. In Nederland overwinteren er veel kauwen vanuit Rusland en Scandinavië. Dan zie je er nog meer dan in de zomer.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven