Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Huis gekocht of hypotheek overgesloten? Wat betekent dit voor je belastingzaken?

30 juli 2022     Ingezonden bericht

 

In het eerste halfjaar van 2022 werden in Noord-Brabant 46.786 hypotheken aangevraagd. Een stijging van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk.

 

Het (ver-)kopen van een huis of oversluiten van een hypotheek heeft ook gevolgen voor je belastingzaken. Om woningeigenaren te helpen, ontwikkelde de Belastingdienst de online checklist eigen woning. Hiermee check je eenvoudig welke kosten je voor je lening kunt aftrekken in je belastingaangifte.

 

Als je een woning koopt of hypotheek oversluit, heeft dat onder andere gevolgen voor de belasting die je moet betalen of ontvangt. “Bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek zijn er bijvoorbeeld kosten die je (eenmalig) mag aftrekken waardoor je minder belasting betaalt”, legt belastingexpert Jacqueline Tobben uit. “Door de persoonlijke checklist in te vullen op de onder dit artikel vermelde website weet je waar jij recht op hebt. En waar je op moet letten.”

 

Drie dingen waar de checklist eigen woning je op kan wijzen

  •  Kijk of jij hypotheekrente mag aftrekken.

Zo ja? Check meteen punt 2. Als woninge.igenaar mag je meestal rente aftrekken over je hypotheek of lening. Dat is gunstig, want hierdoor worden je maandlasten lager. Heb je je hypotheek overgesloten? Dan is het goed om opnieuw te bekijken of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat hangt bijvoorbeeld af van wanneer je je oorspronkelijke hypotheek hebt afgesloten. En of je je hypotheek bij het oversluiten hebt verhoogd. Doe de persoonlijke checklist om te zien wat voor jou geldt.

 

  • Vraag een voorlopige aanslag aan of wijzig je bestaande voorlopige aanslag.

Heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Dan is het interessant een voorlopige aanslag aan te vragen. Daarmee kan je de belasting die je terugkrijgt vanwege de hypotheekrenteaftrek namelijk maandelijks ontvangen en verlaag je je maandlasten. Sluit je je hypotheek opnieuw af omdat de rente nu lager is? Dan betaal je minder hypotheekrente en kan je minder aftrekken. Maar: de oversluitkosten kun je wél weer aftrekken. Als je al een voorlopige aanslag hebt, is het belangrijk dat je deze aanpast. Zo voorkom je dat je later te veel ontvangen hypotheekrenteaftrek moet terugbetalen. Aanvragen of wijzigen doe je in vier stappen online op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

 

  • Kijk welke kosten je wel en niet mag aftrekken.

Als je een woning koopt of hypotheek oversluit mag je sommige kosten aftrekken. Dat is gunstig, want hierdoor betaal je minder belasting. Voorbeelden van aftrekbare kosten zijn notariskosten of advies- en bemiddelingskosten voor de lening. Doe de checklist om te zien welke kosten jij wanneer mag aftrekken.

 

Wil je meer weten over de aanschaf, het onderhoud of de verbouwing van je eigen woning en de gevolgen daarvan voor je belastingen? Kijk op onderstaande website.

 

W: belastingdienst.nl/eigenwoning

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven