Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Zomerinspiratie in De Kapeltuin voor kunst van Maud

29 juli 2022     Redactie Monica Rijpma – Fotografie Bert van Halteren

 

Creativiteit en de natuur zijn goede maatjes. Dat blijkt maar weer als op zaterdag een zwerm schilders neerstrijkt in De Kapeltuin.

 

Nu De Kapeltuin in zijn zomerse pracht spettert van kleur en het atelier van Maud Quaedvlieg in deze hitte wel erg warm is, bedacht Maud dat het een goed moment zou zijn om naar buiten te trekken.


Meestal geeft Maud haar workshops vanuit haar studio-atelier in Breda. Daarnaast zijn er lessen op locatie en schildervakanties, zowel in Nederland als in Griekenland. Het hele jaar door kan je bij haar inloopatelier kennismaken met allerlei technieken, een workshop of je inschrijven voor een schilderweek.


Creatieve bloei

Meer en meer kunstenaars vinden de weg naar De Kapeltuin die verscholen ligt achter de Gageldonkkapel aan het Moerenpad. Dit jaar staat helemaal in het kader van tien jaar Kapeltuin met het tiende oogstfeest op de laatste zondag van september (noteer alvast in je agenda).

 

Er wordt druk gezocht naar een nieuwe tuincoördinator die vooral het fysieke werk een beetje kan overnemen van Freek van Ommeren. Door de jaren heen zijn er steeds vaker workshops en evenementen. Eerder was er samenwerking voor de groeitekening, kunst met kinderen en nog veel meer.

 

De Kapeltuin is een vrijwilligersvereniging en als je op de hoogte wilt blijven van wat er te doen is, kan je je via de website inschrijven voor de nieuwsbrief.


Maar voor bijna alle cursisten die bij Maud Quaedvlieg schilderen was dit een eerste ontdekking van de tuin. Fiore vertelt hoe verbaasd ze is deze oase te vinden middenin de Haagse Beemden. Ze woont in Roosendaal en heeft het plezier van schilderen ontdekt toen ze met pensioen ging. Omdat ze doelgericht bezig wilde blijven is ze de kustacademie gaan doen in Kalmthout. Op haar aquarelpapier zijn eerst verdorde bloemblaadjes aangebracht voordat ze haar aquarelpotloden tevoorschijn haalt.


“Maud is door de jaren heen steeds met andere accenten bezig die mij aanspreken en die komen vaak in haar workshops terug. Haar kunst gaat tegenwoordig vooral over de schoonheid van het afstervingsproces van planten en bloemen en over het loslaten… Daarbij zoekt ze naar het moment waarop een vorm nog net herkenbaar is.” Dit idee is door Fiore heel pakkend vertaald.

 

 

Bij een rondgang door de tuin was te zien hoe veelzijdig de creativiteit is. Geen twee cursisten werken hetzelfde. Ieder geeft een andere invulling. Broer en zus Vittorio en Jovita waren samen in de tuin, elk met hun eigen werk. Verderop zit Marion die ruim drie jaar bij Maud het inloopatelier en workshops volgt. Ze tekende al als kind en houdt van het aspect van de intense waarneming. Bovendien is er mogelijk een vervolg voor Marion, die met Freek in gesprek raakte. Wie weet komt ze de tuin versterken als één van de vrijwilligers.


Wij zijn deel van de natuur

Maud vertelt op haar website: “Wij worden ons steeds meer bewust dat we onderdeel uitmaken van de natuur maar daarbij een andere taal zijn gaan spreken. Ik probeer de taal van de natuur opnieuw te begrijpen … Graag zou ik willen dat mensen weer gelukkiger zijn… Ik hoop dat zij door mijn schilderijen hun band met de natuur weer voelen en zo hun natuurlijke rust ervaren.”

 

Deze dag in De Kapeltuin past helemaal in die visie.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven