Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Expeditie Las Lanzas

26 juli 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

Op 21 augustus is de ‘La Vuelta Holanda’ wielerronde in Breda. De jaarlijkse vierdaagse van ‘Breda Wandelt’ die van 13 t/m 16 juli werd gehouden, is daarom in het thema ‘Las Lanzas’, oftewel ‘De overgave van Breda’. De Vesting Breda, die in de Tachtigjarige Oorlog op de grens van Noord- en Zuid-Nederland ligt, is in die tijd tijdens het conflict met Spanje wellicht de meest bevochten stad. In 1625 wordt de stad veroverd door generaal Spinola. Hofschilder Velázquez krijgt in die tijd de opdracht om de sleuteloverdracht te vereeuwigen.

 

Dagelijks vertrekken de wandelaars van Breda Wandelt, verdeeld over de avond voor hun vierdaagse wandeluitdaging. Er zijn ook losse inschrijvingen van groepjes of personen. Er zijn heel wat wandelaars uit de wijk Haagse Beemden die meelopen.

 

Sommigen lopen niet alle dagen mee, maar op de drukste dag zijn het meer dan zeshonderd wandelaars. Start en finish zijn iedere dag op een andere locatie. Op de warme afsluitende zaterdag 16 juli is de start tussen het eind van de ochtend tot halverwege de middag. Wandelaars kunnen dagelijks acht, twaalf of zestien kilometers lopen en komen overal onderweg lansen tegen die doen denken aan Las Lanzas.

 

 

Bezoek aan ‘t Zoet

Op 13 juli wordt de wijk Haagpoort en het Zaartpark aangedaan. Een prachtig stukje natuur waar de runderen los lopen, soms ook over het pad waar de wandelaars lopen. Via Princenhage gaat de route weer terug naar de startlocatie. Op 14 juli is de start bij de golfclub in Teteringen, waar langs de hoofdpaden prachtige kunstwerken zijn. Echt de moeite waard om er nog eens te gaan wandelen en te genieten van de mooie mix van natuur, sport en kunst. Via Breda Noord gaat de wandeling weer terug naar Teteringen

Op 15 en 16 juli is de start en finish in de Liniestraat 31. Op vrijdag gaat het via de wijken Zandberg, Ginneken en centrum naar ’t Zoet, waar de wandelaars op het terrein mogen om de letters IK GA VIA BREDA te bezichtigen. De wandelaars komen in deze route ook langs een woonhuis met een nog werkende kauwgomballenautomaat. Een van de weinige die nog in Nederland te vinden zijn. Via de Belcrum wandelen ze terug naar de startlocatie.

 

Gladiolen en een speldje

Zaterdag 16 juli is de start en finish overdag. De route gaat eerst via het station van Breda, waar het ‘Vuelta Breiproject’ van Maurice Spapen te zien is. Zes keer per week kan men aansluiten om mee te breien of te haken, om uiteindelijk een grote truienslinger langs de ‘La Vuelta Holanda’ route op te hangen.

Aan de buitenkant op het hek van park Valkenberg is het prachtige Prado Museum te bezichtigen met muurschilderingen die het ‘Spaanse verhaal van Breda’ vertellen. In het Stedelijk museum pronkt daar het schilderij ‘Las Lanzas’. Tijd voor een selfie. Via het poppodium gaat de wandeling richting Brabant Park en Hooghout. En dan is daar de finish met gladiolen en een welverdiend Las Lanzas speldje.

 

Volgend jaar Haagse Beemden?

Wijkgenoot en clublid Han: “Het Zaartpark langs de Aa en het golfpark zijn erg mooi. Het verkleedgroepje met de Spaanse vlag kom je iedere keer weer tegen en het is ook ludiek dat ze drie foto’s meenemen van degenen die de laatste dag niet mee konden lopen. Een paar lange stukken van de tweede route vind ik wat saai. De sfeer is geweldig en iedereen is vrolijk en enthousiast. We hebben het getroffen met heerlijk wandelweer. De tussenstops met bezienswaardigheden en met plas- en of drinkgelegenheid zijn goed geregeld en interessant. Ik heb genoten.”

 

 

Joyce, Samora, Natasja, Elke en Claudia lopen regelmatig samen in de Haagse Beemden. Via via hoorden ze over deze wandel4daagse en vinden de routes goed. De eerste dag hebben ze de route andersom gelopen, waardoor ze bij de andere wandelaars erg opvallen en er hilarische verwarring ontstaat, welke kant nu op te moeten. De dames gezamenlijk: “Het was een mooie mix van natuurschoon en culturele dingen, die je normaal niet zomaar zou opzoeken. Gebouwen waar we nooit zijn geweest en we hebben meer van Breda leren kennen. De bezichtiging bij ’t Zoet was een unieke ervaring. Er zijn stiekeme mooie stukjes Breda, waar je niet ze gauw aan denkt om naartoe te gaan. Het was heel mooi allemaal, gezellig en goed georganiseerd. Een leuke belevenis. Het aantal kilometers blijkt toch wat meer te zijn, maar we vinden het wel knap dat we het allemaal met volle moed hebben volgehouden. Volgend jaar hopen we dat de organisatie, die in handen is van Jikke en Parilla van ‘Breda Wandelt’, zich aan hun woord houdt, om dan ook in de Haagse Beemden te lopen.”

 

W: breda-wandelt.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven