Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Het therapeutisch effect van tekenen

24 juli 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

 

Rian Wirken noemt zichzelf een autodidact kunstenaar. Zij volgde nooit een opleiding, maar is al vanaf haar vierde jaar op een creatieve wijze bezig. Momenteel exposeert zij haar werken in de vitrinekast van Stichting Kunst-Schatten Haagse Beemden tijdens de reguliere openingstijden bij Ontmoetingscentrum De Sleutel.

 

Wanneer uw redacteur het gezellige huis van Rian Wirken binnenstapt, vallen de schilderijen en kunstobjecten meteen op. Haar huiskamer is haar expositieruimte. Als alleenstaande moeder van twee kinderen heeft Rian niet altijd de tijd gehad om zich met kunst bezig te houden. Pas toen de kinderen wat ouder waren gunde Rian het zich om lid te worden van een teken- en schilderclub. Dat was nog in Ontmoetingscentrum De Loper, waar zij van kunstenaar Piet begeleiding kreeg in het maken van kunst. Momenteel is de teken- en schilderclub op maandagavond te vinden in Sportcafé De Ganzerik.

 

Creatieve duizendpoot

“Mijn leven is niet altijd even makkelijk geweest”, vertelt Rian. “Ik vond in het tekenen een goede uitlaatklep. Mijn tekeningen ontstaan spontaan, zonder al een vast idee in mijn hoofd te hebben. Ik teken vaak elfjes en draken. Mijn grote voorbeeld hierin is Brian Froud, hij maakt ‘Fantasy Art’. Als ik bezig ben, kan ik daar mijn gevoel heel erg in kwijt. Bij het schilderen en het maken van kunstobjecten ligt dat anders. Dan heb ik meestal een bepaald beeld in mijn hoofd. Ik weet niet van wie ik die creativiteit heb, want ik kom niet uit een creatief gezin, maar ik geloof dat er vanuit mijn moeders kant wel familieleden zijn die zich met het maken van kunst bezighouden. De materialen die ik gebruik voor het maken van mijn kunstobjecten zijn divers.”

 

 

Inspiratie

“De natuur, mijn omgeving of internet kunnen mij de inspiratie geven om creatief aan de slag te gaan”, vervolgt Rian haar verhaal. “Ik ben sinds 25 maart 2020 eigenaar van de onderneming Eywa-art. Met deze onderneming ben ik aangesloten bij Coöperatie De Vrije Uitloop. Zij ondersteunen beginnende ondernemers om hun bedrijf op poten te zetten met behoud van een uitkering. Ik heb een jaar lang workshops en trainingen gegeven, maar door gezondheidsklachten ligt dat nu even stil. Met het geven van workshops had ik als doel om de deelnemers op een verbindende manier bezig te laten zijn met het maken van kunst en hen een gezellige middag te bezorgen. Ik hoop hiermee weer snel te kunnen starten.”

 

 

Illustraties

“Ik ben ook practitioner en master in Neuro Linguïstisch Programmeren (N.L.P.) en ik gaf trainingen die gerelateerd waren aan N.L.P. om zo de deelnemers zich bewust te laten worden van de invloed die zij hebben om een positieve draai te geven aan een situatie, zodat zij weer in hun kracht komen”, zegt Rian. “Maar dat ligt vanwege mijn gezondheidsklachten ook even stil. Naast kunst en kunstobjecten maak ik ook illustraties en gepersonaliseerde cadeaus”, voegt Rian toe. Ik heb recentelijk twee boekjes mogen illustreren van de schrijvers Greet van Tulp en Petra van de Laar. Dit is iets wat ik heel leuk vind en vaker zou willen doen. Onze teken- en schilderclub in sportcafé De Ganzerik is een gezellige kleine groep mensen, die elkaar ondersteunen, motiveren en inspireren. Nieuwe leden zijn altijd welkom op maandagavond van 19.30 - 21.30 uur!”


E: eywa-art@ziggo.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven