Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Afsluiting Wonen+ project

18 juli 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

Aan alles komt een eind, zo ook aan het Wonen+ project dat in september 2016 van start ging in de buurten Kesteren en Muizenberg. Het project, waarbij men voorrang kreeg op een woning, mits men twee jaar lang vrijwilligerswerk deed in deze buurten. Men kan spreken van uiteindelijk een prachtig resultaat met veel nieuwe vrijwilligers in deze buurten en mooie ontwikkelingen.

 

Eerst was er de voorbereiding met, voor en door de coaches, die dit avontuur als vrijwilligers uit de wijk aangaan met elkaar. Gedurende de periode vertrekken enkele coaches, maar er komen er ook bij, zoals Frank: “Ik voel me thuiskomen als in een warm bad.” Er ontstaat langzaam een bijzondere vriendschap onder de coaches die allen zo verschillend van karakter, maar ook open naar elkaar zijn.

 

Volledig pakket

De coaches geven sturing aan de Wonen+’ers, daar waar nodig. Gedurende het project zijn er veranderingen en aanpassingen. Door corona worden uren aangepast en door nieuwe wetgeving op de huizenmarkt komen er ook nieuwe situaties. Het door de coaches ontwikkelde pakket van het Wonen+ project, kan zo in andere wijken worden overgenomen, mits de gemeente het daar ook wil gaan toepassen.

 

Van de vijftig Wonen+’ers zijn er een paar die helaas niet hun volledige vrijwilligerstaak hebben kunnen doen, veelal door onvoorziene omstandigheden, zoals vertrekken uit de wijk of door ziek worden. De andere Wonen+’ers hebben heel veel vrijwilligersuren in deze buurten gestopt. Waar de één het vanaf dag één naar zijn zin had, kwam de ander er achter dat het vrijwilligerswerk dat hij deed niet bij hem past. De overstap naar een andere vrijwilligerstaak wordt in overleg met de coach gedaan. Het feit dat je net in een nieuwe buurt komt wonen en er meteen je inzet toont met vrijwilligerswerk, werkt positief naar de buurt, maar ook zeker voor de Wonen+’er zelf. Je leert meteen veel mensen uit je eigen leefomgeving kennen. Het is dus een win-winsituatie.

 

 

Voor het afscheidsfeest op dinsdag 5 juli zijn alle betrokkenen, ook de professionals, uitgenodigd. De laatste tien Wonen+’ers, die klaar zijn met de twee jaar vrijwilligerswerk worden deze avond in het zonnetje gezet. Er is een toespraak van hun eigen coach. Er zijn bloemen en ze krijgen allen nog een tweede huis; voor de vogeltjes dit keer. Wijknetwerker Rashad, die vanuit Surplus Welzijn nauw bij het project betrokken is, heeft hulde voor het project dat hij een succesverhaal vindt. Hij bedankt alle coaches met een presentje. Ook sociaal wijkbeheerder Noord-West, Haagse Beemden en Prinsenbeek, Jetze van der Ham, spreekt een lovend woordje.

 

 

Een fiks aantal Wonen+’ers is vrijwilligerswerk blijven doen in de wijk. Daar zijn de coaches erg blij mee. Zelf zijn de Wonen+’ers enthousiast over het wel en wee en ze vinden het fijn om bij te dragen aan een mooiere wijk waar veel activiteiten zijn. Ze zijn nu geen Wonen+’ers meer, maar vrijwilligers en een goede aanwinst voor de wijk. Het Wonen+ project sluit af, maar veel vrijwilligerswerk uit handen van de ex Wonen+’ers gaat door in de wijk.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven